Tomáš Novotný (UP forum)
Komodity  |  03.12.2021 14:09:24

Co ovlivnilo cenu zemního plynu?

Dynamika růstu ceny plynu zaskočila letošní rok celou Evropu. Padlo mnoho důvodů, proč tomu tak je, jeden důvod ale chyběl.

 Zemní plyn je globální komodita rostoucího významu. Dá se dopravovat dvěma způsoby: potrubím nebo ve k´formě kapaliny. A právě kapalná forma zemního plynu, LNG, hraje prim v energetických dodávkách hlavním spotřebitelům, kterými jsou asijské země: Japonsko, Čína, Jižní Korea a Indie.

Dodavateli LNG jsou hlavně Austrálie, Katar, USA a Rusko. Asijští odběratelé používají zemní plyn k vytápění a v rostoucí míře i k výrobě elektřiny, takže pravidelně v říjnu rostou jejich objednávky a tím i cena komodity. Dá se říct, že cena asijkého zemního plynu podléhá sezónním výkyvům. A právě na to není Evropa zvyklá.

Následující graf porovnává cenu asijských dodávek LNG (JKM, modrá čára), cenu zemního plynu v Holandsku (TTF, modrá čára) a americký zemní plyn (HH, červená čára). Je na něm vidět loňský skok asijské ceny způsobený předpovědí tužší a delší zimy. V roce 2020 byl zima mírná a objednávky se nezvyšovaly.

Na grafu je dále vidět, že ceny amerického zemního plynu mají menší dynamiku než ceny plynu dodaného do Evropy i Asie. Čím to je?

Zásadní vliv má kromě ceny samotné komodity i cena dopravyLNG je zemní plyn zchlazený na -163 °C a má 600x menší objem než plynná forma. Proto je vhodný k dopravě pomocí lodí a na souši kamiony.

LNG tankerů je omezené množství a většina je vázána dlouhodobými kontrakty. Pokud tedy odběratelé náhle navýší své objednávky, k dispozici je malý počet tankerů a roste tak i cena přepravy, která se do celkové ceny promítá. V současné době je lodí nedostatek, proto vzrostla cena denního pronájmu standardního LNG tankeru o objemu 177.000 m3 LNG z obvyklých 60.000 USD/den na současných 335.000 USD/den. A právě společnostem ze sektoru námořní přepravy LNG, které jsou obchodované na světových burzách, se budeme v našich článcích věnovat.

Zemní plyn je globální energetická komodita, která po odtržení své ceny od ropy sehrává čím dál větší roli v energetickém mixu. Jeho cena tak podléhá rostoucí světové poptávce a i v Evropě se musíme smířit se sezńními výkyvy.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688