Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  03.12.2021 00:00:00

V Královéhradeckém kraji se chystají desítky adventních akcí a trhů

3. 12. 2021 Autor: Michal Friček

Kvůli protipandemickým opatřením přišlo o možnost prezentovat své řemeslo a prodávat výrobky téměř 80 řemeslníků z Královéhradeckého kraje a širšího regionu. Tento krok může být pro některé z nich dokonce likvidační. Královéhradecký kraj proto přišel s iniciativou, jak zajistit výrobkům určeným pro adventní trhy alespoň částečný odbyt. Obrátil se na zřizované organizace s výzvou, aby napřímo oslovily zvolené výrobce a dojednaly nákup zboží.

„Máme možnost těmto lidem pomoci. Zakoupením jejich produktů získáme nejen kvalitní řemeslný výrobek ale především dobrý pocit, že jsme podpořili lokálního producenta, který by jinak neměl možnost své výrobky prodat. Nákupem zároveň pomáháme zachovat tradiční řemeslné postupy a dovednosti našich předků,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

„Pomoci řemeslníkům touto formou se rozhodlo i samotné vedení kraje a krajský úřad. Nakoupili jsme například vánoční ozdoby, medovinu nebo sirupy. Podle mých informací je velký zájem o tyto produkty také mezi zaměstnanci krajského úřadu, což mne těší,“ potvrzuje hejtman Martin Červíček.

Vládní restrikce se mimo jiné dotkly tradičních adventních trhů pořádaných Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Jeho ředitel reagoval zasláním otevřeného dopisu ministru kultury a rozhodl se řemeslníky podpořit odkupem části sortimentu pro muzejní e-shop.

„Politici a média obvykle pod pojmem adventní a řemeslný trh vidí pouze prodej svařeného vína a ponožek. Ale zde jde o něco úplně jiného. Zákaz adventních trhů v loňském i v letošním roce těžce ohrozil další udržování české tradiční lidové kultury. Ať již kvůli zastavení popsaného přenosu, tak kvůli uvržení nositelů tradic do existenční krize a izolace. Bez punče a adventních věnců lze být. Ale tady je v sázce zachování statků, které patří mezi naše kořeny a které nás řadí mezi civilizované země,“ uvádí ředitel muzea Petr Grulich v otevřeném dopise, jehož plné znění najdete zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688