mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  03.12.2021 13:33:00

Podpora českých firem v ropném centru Kazachstánu Atyrauské oblasti

Podpora českých firem v ropném centru Kazachstánu Atyrauské oblasti

03.12.2021 / 12:52 | Aktualizováno: 03.12.2021 / 13:33

Dne 2. prosince 2021 navštívila delegace českých firem v čele s velvyslancem ČR Rudolfem Hyklem Atyrauskou oblast, které představuje klíčové hospodářské centrum Kazachstánu s ohledem na těžbu ropy a plynu a její význam pro ekonomiku celé země. V rámci cesty proběhlo jednání s hejtmanem oblasti Machambetem Dosmuchambetovem a kulatý stůl s představiteli sektorových odborů akimátu, během kterého byly podpořeny firmy účastnící se mise CzechTrade v oblasti petrochemického průmyslu, dále setkání v Atyrauské rafinérii, největším zpracovatelském závodu země. Návštěva též měla za cíl představení možností českého agroexportu do regionu.

Atyrauská oblast představuje průmyslový region, ve kterém se nachází 2. největší naleziště kazachstánských karbohydrátů Tengiz a Kašagan, produkujících více než 55 % domácí ropy a plynu. Ve městě Atyrau se též nachází jeden ze tří rafinérských závodů v Kazachstánu, který zpracovává ropu na produkci benzinu, nafty, leteckého paliva a dalších odvozených výrobků. Sektor ropy a plynu je tedy pro oblast klíčovým exportním odvětvím.

Jednání velvyslance Rudolfa Hykla s Akimem (hejtmanem) oblasti Machambetem Dosmuchambetovem se zaměřilo nejen na představení sektoru těžby a zpracování ropy a plynu a diskuzi o možnostech spolupráce s českými firmami v této oblasti, ale i na oblast zemědělství, zejména dodávek skotu, technologií chovu ryb a potravinářského průmyslu. Velkým tématem pro oblast jsou dále problémy s vodou, a to jak užitnou, tak i pitnou, které jsou spojené s úbytkem vody v řece Ural protékající Atyrau i v samotném Kaspickém moři. Region připravuje rekonstrukci 22 kanálů a páteřního vodovodu. Další diskuze se dotkla tranzitního potenciálu regionu, energetiky, ekologie a cestovního ruchu. Velvyslanec Hykl v průběhu jednání zmínil přítomnou misi CzechTrade a zaměření ČR na dodávky kvalitních průmyslových technologií, potenciál rozvoje zemědělské spolupráce s regionem. Velvyslance v průběhu jednání doprovodila ekonomická diplomatka Olga Kalinová a zemědělský expert Ministerstva ČR Arťom Lukašov.

Akimát následně zorganizoval ve spolupráci s Velvyslanectvím setkání českých firem účastnících se mise CzechTrade organizované zahraniční kanceláří v Almaty s představiteli sektorových odborů, konkrétně podnikání, financí (spravující mj. regionální letiště v Atyrau), zemědělství, komunálních služeb a investic. V rámci kulatého stolu došlo k představení jednotlivých nabídek technologií českých firem StemCon, Sherlog NG, Sigma Group a Královopolská, též k uvedení do tématu českého zemědělského vývozu. Zástupci regionální státní správy projevovali v průběhu setkání zájem o investice do oblasti, projekty lokalizace a možnosti společných podniků. V zemědělské oblasti byly zmíněny problémy s nedostatkem krmiv a veterinárních preparátů a potenciální zájem o dovoz inkubačních vajec.

Jednání české delegace v Atyrauské rafinérii, jež bylo součástí programu podnikatelské mise, proběhlo za přítomnosti generálního ředitele Armana Kajrdenova a zástupců všech významných technických složek závodu. Jedná se o státní podnik vlastněný společností KazMunaiGaz, což rafinérii zavazuje k relativně rigidnímu centralizovanému systému nákupu technologií prostřednictvím tendrů. České firmy z oboru petrochemie podrobně představily v průběhu jednání své technologie a služby, zájem z kazachstánské strany byl projeven zejména o monitoring stavu a řešení prodloužení životnosti potrubí.


Zpracovala: Olga Kalinová, ekonomická diplomatka Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu

Galerie


Návštěva české delegace v Atyrauské oblasti / ????? ??????? ????????? ? ?????????? ???????


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688