kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  03.12.2021 00:00:00

Západem Lužických hor: sklo, panenky i nocleh na nádraží

03. 12. 2021

Pořídit si suvenýry od lokálních výrobců a ještě ochutnat typicky české pokrmy v jedné z mála dosud fungujících nádražních restaurací neboli nádražek umožňuje výlet západní částí Lužických hor po železniční trati z České Lípy do Jedlové a odtamtud do České Kamenice.

„I v zimních měsících se najdou krásné dny, kdy se vyplatí vydat se na výlet. Právě třeba před Vánoci bude výlet na Novoborsko tím pravým, spojeným i s nákupem dárků od místních sklářů,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trať z České Lípy do Jedlové byla zprovozněna roku 1869 jako součást mezistátního spojení mezi Rakouskem a Saskem. Její výstavba byla pro tehdejší konstruktéry velkou výzvou. Česká severní dráha se tehdy svou náročností řadila hned za alpské tratě.

Při cestě z České Lípy by pozornosti cestujících neměl uniknout Nový Bor, malebné městečko, které je úzce spjato s rozvojem sklářského průmyslu. Dnes se tu nachází řada malých skláren, ale také sídlo světově uznávané firmy Lasvit, která pro své sídlo vytvořila kopii roubenky ze skla. Kromě výrobků sklářských firem si lze v Novém Boru objednat u Věry Najbrtové její Panenky Nanynky nebo navštívit Atelier Chimaera a zakoupit si drobný nábytek s vylisovanými rostlinami.

Velkou raritou je přestupní stanice Jedlová. Tento důležitý dopravní uzel leží uprostřed hustého lesa, zcela mimo běžnou zástavbu. Řadí se tak mezi nejatraktivnější nádraží v zemi. Zrekonstruovaná nádražní budova z roku 1869 navíc nabízí netradiční ubytování v apartmánech s vy´hledem do přírody Lužicky´ch hor a na kolejiště s projíždějícími vlaky.

Ve stanici Jedlová se nachází také takzvaná nádražka. Tradiční restaurace, ve které si je možno pochutnat na tradiční české kuchyni je stejně tak legendární, jako samotná stanice uprostřed lesů. Kdo by chtěl zamířit ještě dál a podniknout jízdu přes Lužické hory, České Středohoří a Labské pískovce, nechť využije dráhu národního parku, díky které obkrouží národní parky České a Saské Švýcarsko.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688