Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  02.12.2021 14:54:40

Kryptopodvody nabírají na síle – čeho se raději vyvarovat, abyste nepřišli o svou investici (3. díl)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Praní peněz v masovém měřítku v rámci kryptortrhu není naštěstí ještě moc rozšířené. Určitě k pomalejšímu tempu využívání různých kryptonástrojů k praní špinavých peněz přispívá prozatím i velká volatilita kryptoměn. Naopak potencionální nevýhodou je to, že technologie na sledování jednotlivých finančních transakcí a toků kryptomincí z trestné činnosti se teprve vyvíjí, tudíž zatím nemůže být běžně používána orgány činnými v trestních řízeních. Technologie se teprve dostává tam, kde musí být, aby bylo možné sledovat jednotlivé finanční toky. Nicméně za poslední půlrok, od doby, kdy popularita kryptoměn a NFT prudce vzrostla, její vývoj značně postoupil.

Zůstat u kryptoburz, které jsou přátelské k začátečníkům, jako jsou Coinbase, nebo CoinBank Trader je podle odborníků jedním ze způsobů, jak se vyhnout rizikům, která přicházejí s menšími, specializovanými burzami. Pro začínající investory do kryptoměn je také dobré držet se dvou nejoblíbenějších kryptoměn bitcoinu a etherea, které mají delší historii růstu hodnoty než ostatní nové altcoiny.

Digitální sběratelství a hry

Podobně jako se to stalo v případě podvodu u Hry na oliheň (Squid Game), mají nyní sofistikovaní programátoři možnost vytvářet v podstatě bez omezení na blockchainu další nové hry a celé imaginární světy. Mohou to udělat stejně rychle, jak rychle se rozjede další virální seriál Netflixu. Snadným způsobem, jak podvést nadšené blockchainové nováčky, je přimět je, aby si koupili nějaký typ nově ražené mince nebo tokenu pro hru. Pokud dostatečný počet lidí vyžene cenu nahoru díky nabídce a poptávce, dává to původním podvodníkům příležitost prodat všechny své podíly a zmizet v rámci kroku známého jako škubnutí kobercem (rug pull). 

Na rozdíl od bankovních účtů pro regulovanou fiat měnu neexistuje v blockchainu nic takového jako ochrana proti podvodům, nebo pojištění. Když vám na blockchainu ukradnou peníze, jedinou možností, jak je získat zpět, je, že je vám vrátí přímo příjemce. Na decentralizované burze je to velmi nepravděpodobné. A i když mají hlavní kryptoburzy lepší opatření proti podvodům než méně známé burzy, stále neexistuje žádná záruka, že investoři získají zpět své ukradené kryptomince.

Investiční schémata v kryptoměnách

Neustále se razí nové formy kryptoměn, a když se do blockchainu dostanou nové mince, označuje se to jako prvotní nabídka mincí (ICO). ICO jsou však také příležitostí k podvodům. Společnost nebo jednotlivec mohou tvrdit, že mají jedinečnou příležitost investovat do nové formy kryptopeněz se zaručeným výnosem 1.000 %. Pak na vás mohou tlačit, abyste si uložili hromadu nových mincí do digitální peněženky, která byla nějakým způsobem kompromitována. Případně je jednorázově vyčerpají a vysypou (pump and dump) tím, že mince nakoupí a prodají, když cena vyletí nahoru.

Romantické podvody

Seznamovací aplikace jsou plné kryptografických podvodů. Podle amerického úřadu FTC bylo přibližně 20 % peněz ztracených v rámci romantických podvodů od října 2020 do března 2021 zasláno ve formě kryptoměn. Podobné podvody zahrnují vztahy na dálku nebo digitální vztahy, v nichž jedna strana tlačí na druhou a přesvědčuje ji, aby si koupila nebo dala peníze za nějakou novou kryptoměnu, která je ve skutečnosti jen způsobem, jak z lidí vylákat peníze.

Phishingové podvody

Tento typ podvodu je starý jako internet, ale v souvislosti s kryptoměnami se objevují některé nové důsledky. Stejně jako v případě "normálního" phishingového útoku, tak i zde podvodníci rozesílají e-maily, v nichž se snaží nalákat příjemce, aby klikli na odkazy a zadali své osobní údaje – včetně informací o klíči ke kryptopeněžence. Na rozdíl od většiny hesel a uživatelských jmen však dostanete pouze jeden soukromý klíč k blockchainovým peněženkám. To je součástí decentralizované konstrukce blockchainu, která zajišťuje, že jeden subjekt nemůže ovládat vaše údaje, ale představuje to problém, pokud byste někdy potřebovali klíč změnit.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

So   6:51  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)
06.03.2024  Bitcoin čekají další rekordy, prodeje v Česku rostou Martin Stránský (WBTCB)
04.03.2024  Pokořila únorová hodnota bitcoinu rekordní úroveň? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688