Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  02.12.2021 12:52:50

Stane se silný dolar brzdou růstu cen amerických akcií?

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši významných světových měn, minulý týden vystoupil na nejvyšší úroveň od července 2020. Podporou mu byl návrh amerického prezidenta Joea Bidena, aby šéf Fedu Jerome Powell zůstal ve funkci další čtyři roky. Investoři v současné situaci předpokládají, že americká centrální banka začne relativně brzy zpřísňovat měnovou politiku skrze zvyšování úrokových sazeb, tento týden Powell v Senátu zmínil i možnost zrychlení ukončování programu aktiv. Co ale může silný dolar znamenat pro akcie?

Michael Bapis z Rockefeller Capital Management uklidňuje, že za posilováním dolaru nestojí jen vyhlídky na růst sazeb v USA. "Posilování americké měny je částečně způsobeno i zvýšeným zájmem investorů hledajících takzvané bezpečné přístavy a také tím, že ekonomika Spojených států a americké finanční trhy ožívají výrazně rychleji než zbytek světa. Jsme tak sice svědky určité anomálie, ta ale hned nezmizí. Faktory, které jsem zmínil, budou zřejmě přetrvávat minimálně po celý příští rok," říká.

Ari Wald z Oppenheimer & Co. pak investorům navzdory posilování dolaru, které je tradičně považováno za nepříznivou zprávu pro podniky s velkou zahraniční expozicí, radí, aby nadále investovali do akcií z technologického sektoru. "Technologický sektor nabízí zajištění proti silnému dolaru. Když se podíváte třeba na druhou polovinu 90. let, akcie velkých amerických firem (s významnou zahraniční expozicí) i v prostředí silného dolaru zdražovaly rychleji než akcie malých podniků," říká a dodává, že vývoj hodnoty dolaru dlouhodobě nemá silný vliv na žádný sektor akciového trhu. Nepřímý vliv lze pozorovat v sektoru těžby a zpracování základních materiálů, který je ovlivňován cenami komodit, jež jsou zčásti navázány na dolar.

Ti, kdo posilování dolaru považují za přehnané a neudržitelné, se podle Walda mohou zaměřit právě na komodity. Případné oslabení dolaru by totiž snížilo ceny surovin obchodovaných primárně v dolarech z pohledu ostatních měn, což by mělo podpořit poptávku po nich, a tedy i jejich dolarové ceny.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688