Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.12.2021 19:29:00

Cena kávy je nejvýše za 10 let. Podle analytiků může dál zrát

Ceny kávy se pohybují na desetiletých maximech a situace na trhu se podle expertů do roku 2023 nezlepší.

Kontrakty na prosincové dodání zakončily pondělní obchodní seanci na 2,34 dolaru za libru. Minulý týden ve čtvrtek si na newyorské Intercontinental Exchange sáhly na 2,46 dolaru, což je nejvyšší cena od roku 2011. Tehdy se cena komodity zvedla nad 3 dolary za libru. Referenční cena kávové asociace International Coffee Association v pátek dorazila na 2,07 dolaru za libru a meziročně je o 85 procent výše, napsal server CNBC.

Podle Oleho Hansena, šéfa komoditních analýz v Saxo Bank, do vypadá, jako by se na podpoře ceny oblíbených zelených zrn v posledních 12 měsících domlouvaly různé faktory. Otázkou nyní je, do jaké míry jsou dané události dlouhodobé, či nikoli.

„Domnívám se, že se musíme soustředit na to, co se v tomto roce děje v Brazílii, kde jsme viděli dlouhodobá teplotní minima, velice rychlý nástup mrazíků v některých pěstitelských oblastech a období sucha. Kvůli tomu se úroda 2022 nachází v poněkud zbídačeném stavu,“ uvedl podle CNBC. Nepřiznivé počasí by mohlo zasáhnout úrodu v závěru tohoto, v příštím a možné i přespříštím roce, uvedl.

1

Kromě špatného počasí mají na trh s kávou nyní zásadní dopad také překážky v globálních dodavatelských řetězcích. Producenti se totiž často nachází v jiných zemích než pražírny. Situaci nepomáhá ani nejistota v jiných exportních zemích, jako je Eitopie, která je na pokraji občanské válku, nebo Vietnamu, kde by do produkce mohl promluvit narůstající počet případů Covid-19. Trh přitom nezapomíná na události z roku 2011, kdy byl také poděšený vývojem v Brazílii a ceny se vyhoupla na zhruba 3 dolary za libru.

Také podle Maximilliana Copestakea, ředitele evropských prodejů kávy ve společnosti Marex, jsou excesy v dopravě jedním z hlavních důvodů obrovské cenové rally. Copestake k tomu vysvětluje, že nabídka se v posledních pěti až osmi letech soustředila v jedné až dvou kávových oblastech, totiž v Brazílii a ve Vietnamu, a pokud v některé z těchto zemích dojde k újmě, „trh najednou zešílí“ a snaží se povzbudit jiné země k pěstování kávy. Narušení v přepravě jsou už jenom třešničkou na dortu. „Takže už tak těsnou bilanci, která se měla zobchodovat v cenách úrody a jejich potenciálně pozdějším nárůstu, tato narušení dopravy pouze urychlila,“ uvedl. Produkci kávy podle něj trvá zhruba dva roky, než na změnu cen reaguje.

„Když ceny rostou, snažíte se dostat na trh všechny pytle s kávou, které najdete na skladech, a chcete je prodat, protože ceny jsou excelentní. Objevuje se tudíž podněcování k tomu pěstovat víc, ale také minimalizovat na straně zdroje a dostat zásoby na místo určení,“ uvedl s tím, očekává, že ceny zůstanou směrem do budoucna vysoko a budou kolísat.

Zdroje: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688