MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Dotace  |  01.12.2021 17:30:00

Sněmovna dala zelenou pokračování Kompenzačního bonusu

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh nového zákona o kompenzačním bonusu Ministerstva financí, který umožní podnikatelům žádat o 1000 Kč denně v rámci dvou nových bonusových období. První období potrvá od 22. listopadu do 31. prosince zpětně a druhé pokryje měsíc leden 2022. Živnostníci a podnikatelé s poklesem tržeb nejméně o 30 % budou moci znovu žádat až o 1000 Kč denně. Návrh zákona nyní míří do Senátu.

„Pokračování kompenzačního bonusu pro naše podnikatele je přirozenou reakcí na negativní vývoj covidové pandemie a souvisejících vládních opatření zejména v oblasti služeb, které se týkají především neočkovaných občanů. V návrhu zákona po konzultaci s podnikatelskými svazy a komorami zůstáváme u modelu navýšené pomoci až 1000 korun denně pro živnostníky a podnikatele, kteří tak mohou za dvě nastavená bonusová období dosáhnout na celkem 71 tisíc korun. Nepochybuji přitom, že tento osvědčený model kompenzací najde i v horní komoře Parlamentu silnou podporu napříč politickým spektrem a že Finanční správa bude moci začít co nejdříve vyplácet peníze poškozeným,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Až o tisícikorunu denně budou moci po definitivním schválení stejně jako v posledním bonusovém období žádat OSVČ a společníci s.r.o., zatímco pracovníci na dohodu mimo pracovní poměr (tzv. dohodáři) a nemocensky pojištění podnikatelé v karanténě či izolaci budou mít nárok vždy alespoň na 500 denně. Žádat bude možné nejprve o první bonusové období, které je zákonem stanoveno od 22. listopadu do 31. prosince 2021 (tj. 40 dní). Zákon dále stanovuje druhé bonusové období od 1. do 31. ledna 2022 (tj. 31 dní). Další bonusová období může v návaznosti na vývoj pandemické situace vyhlásit svým nařízením vláda, a to vždy na jeden kalendářní měsíc nejpozději do konce roku 2022.

„Změnou oproti původnímu kompenzačnímu bonusu bude snížení požadovaného propadu tržeb z 50 na 30 procent, a to majoritně v důsledku negativního vlivu aktuálních vládních restrikcí, což zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ vysvětluje Alena Schillerová. Nárok na kompenzační bonus bude testován na propadu příjmů odpovídajících tržbám o nejméně 30 %, a to ve srovnávaném období oproti průměrné měsíční výší příjmů ve srovnávacím období. Srovnávaným obdobím je kalendářní měsíc bonusového období tedy prosinec 2021, resp. leden 2022. Srovnávacím obdobím jsou poté libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v rozhodném období od června do října 2021. Výjimkou jsou sezónní podnikatelé, kteří přes léto svou činnost provozovat nemohou, jejichž srovnávacím obdobím je poslední zimní období před vypuknutím pandemie, a podnikatelé vzniklí až po 1. červnu 2021.

Nárok na nový kompenzační bonus budou mít podnikatelé, kteří mají k datu 22. listopadu 2021 aktivní živnostenské oprávnění nebo kteří ho mají přerušené po dobu nejdéle jednoho roku, čímž je zohledněno především specifikum tzv. sezonních podnikatelů. Podnikání přitom stejně jako dosud musí pro žadatele o bonus představovat hlavní zdroj příjmů, což se bude nadále ověřovat prostřednictvím testu majoritního příjmu ve zvoleném srovnávacím období.

Poslanecká sněmovna přijala změnu připouštějící souběh kompenzačního bonusu s jakýmkoli dotačním programem. Způsob, jak na tuto změnu zareagují zamýšlené dotační programy, bude nepochybně předmětem další diskuse. I tentokrát bude bonus individuálně zastropován pro subjekty s typicky nižšími tržbami, jako jsou důchodci či studenti tak, aby v jednotlivých případech nepřesáhla vyplacená pomoc celkový propad tržeb a nedocházelo tak k nespravedlivému překompenzování.

Nový kompenzační bonus bude technicky opět vratkou daně z příjmů ze závislé činnosti, kterou budou oproti žádosti stvrzené čestným prohlášením vyplácet finanční úřady. Finanční správa přitom zachová jednoduchou online žádost dostupnou také na www.mfcr.cz/bonus. Podat žádost bude nadále možné e-mailem, datovou schránkou, poštou či osobně na podatelně finančního úřadu. Spuštění žádostí a jejich následné vyplácení je v tuto chvíli závislé na vývoji legislativního procesu v Parlamentu. Obecně pak platí, že žádost je vhodné podat až po skončení daného bonusového období, aby bylo možné v žádosti uvést výši tržeb, u nichž nastal propad.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688