cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  01.12.2021 16:45:28

Mohl by kvantový výkon ublížit Bitcoinu? Bez kvantového zabezpečení je budoucnost blockchainu nejistá

Mohl by kvantový výkon ublížit Bitcoinu? Bez kvantového zabezpečení je budoucnost blockchainu nejistá

01.12.2021 / Crypto Kingdom

Mohl by decentralizovaný svět postavený na technologii blockchainu vyhrát bitvu s rozsáhlým kvantovým počítačem z nočních můr?

Zpráva, že dva týmy čínských vědců dosáhly kvantové výhody – což je technický termín pro to, kdy počítač může vykonávat funkce nad rámec klasického počítače – mohou být signálem, že jsme skutečně vstoupili do nové éry. Zatímco 54-qubitový kvantový procesor společnosti Google, Sycamore, se stal prvním široce známým příkladem raného stádia kvantového počítání, nejnovější zprávy z Čínské vědecko-technologické univerzity v Hefei jsou zatím nejlepším důkazem, že jsme překročili informační rubikon.


Analýza očekávaného klasického výpočetního runtimu vs intenzita obvodů Sycamore od Googlu, zdroj: IBM

Jenže navzdory mnoha důvodům, proč bychom měli být tímto vývojem nadšení, existují také důvody k obavám. I když můžeme všichni netrpělivě čekat na den, kdy budeme moci předvídat dopravní zácpy, zapsat testování na zvířatech do historických knih nebo určit pravděpodobnost, že někdo onemocní rakovinou, a pak navrhnout unikátní léčbu? – to vše během několika sekund – tato obrovská síla má i stinnou stránku.

Pro společnost tak závislou na internetu je možná nejděsivější to, že výpočetní výkon na kvantové úrovni ohrožuje všechny naše digitální infrastruktury. Náš současný internet je postaven na kryptografii? — používání kódů a klíčů k zabezpečení soukromé komunikace a ukládání dat. Ale pro kryptoměny jako Bitcoin (BTC) a Ether (ETH), pro které je tento koncept zásadní, by jeden dostatečně výkonný kvantový počítač mohl znamenat krádež hodnoty v miliardách dolarů nebo zničení celého blockchainu. S digitálními podpisy najednou snadno padělatelnými se samotný koncept „vlastnictví“ peněženky bude jevit příliš idylickým.

Koncem 80. let byly kvantové počítače pouze teoretickým návrhem. I když si všichni byli vědomi jejich nevyhnutelného příchodu (ti, kteří pracovali v technologiích, si často velmi dobře uvědomovali budoucnost, která se na nás řítí závratnou rychlostí), ve světě, kde jsme ještě ani nespatřili první webový prohlížeč, nikdo netrávil příliš času přemýšlením o tom, co se i tehdy zdálo jako technologie hluboké budoucnosti.

Zranitelnost vůči kvantovým výpočtům

Časy se však změnily. Během příštích tří desetiletí se kryptoměny ustálí a budou mít hodnotu 3 bilionů dolarů. Jedna analýza společnosti Deloitte zjistila, že více než 25 % veškerého Bitcoinu by mohlo být ukradeno pomocí jediného útoku, což v současné době dosahuje téměř $300 miliard. Díky tomu by takový útok byl třitisíckrát lukrativnější než další historicky největší loupež. Když vezmeme v úvahu, že se očekává, že 10 % světového HDP bude do roku 2025 drženo v kryptoměnách, tato zranitelnost se rychle změní ze znepokojivé na děsivou. Nejen, že kvantové výpočty jsou za rohem, ale nikdy jsme vůči nim nebyli zranitelnější.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn, zdroj: CoinMarketCap

Historie nám navíc ukazuje, že bychom se neměli bát jen hackerů, kyberteroristů a zločineckých organizací, ale také vlád. Odhalení Chelsea Manningové a Edwarda Snowdena z poslední dekády světu ukázala, co by mohla udělat (a udělá) nejmocnější vláda na světě, když se nikdo nedívá. Autoritářské mocnosti jako Rusko a Čína mají sofistikované metody nátlaku a kontroly své populace. Kvantové výpočty by jejich tyranii jen prohloubilo.

I když již známe několik příkladů raných kvantových výpočtů, vsadit si proti aktérovi na státní úrovni, který dostane do rukou vysoce vyvinutý kvantový systém dříve než soukromá organizace, by bylo pošetilé. A když tuto technologii získají, nepřijdou si jen pro váš Bitcoin. Budou číst vaše zprávy a každý e-mail, messenger nebo dokument, který jste kdy odeslali pomocí staré kryptografie; nyní přístupné pomocí jejich nového kvantového univerzálního klíče.

Existuje nějaké řešení?

Hádanka, které čelíme, je, jak se chránit před jejich ničivým potenciálem. Například tým v xx Network se snaží posledních několik let stát průkopníkem kvantově zabezpečeného blockchainu jako jednoho ze způsobů, jak tento problém vyřešit. Přidání další vrstvy ochrany soukromí pomocí jejich vlajkové lodi, DApp pro zpracovávání metadat, xx messenger, bude dalším způsobem, jak se chránit před zlomyslnými aktéry s kvantovými zbraněmi. Vzniknou i jiná řešení od různých inovátorů, jen nepřicházejí dostatečně rychle.

Existují důvody si myslet, že nadcházející revoluce kvantových počítačů nezničí naše šance na nový, decentralizovaný svět postavený na blockchainu. Za prvé, Národní institut pro standardy a technologie ve Spojených státech již zvažuje 69 potenciálních nových metod pro „postkvantovou kryptografii“ a očekává, že do roku 2024 bude mít návrh standardu, který by pak mohl být zaveden po internetu.

Je také velmi málo kryptografických technik, které by byly v postkvantovém světě zcela nadbytečné. Klíčový schvalovací protokol a digitální podpisy jsou nejzranitelnější a inovace, jako je kryptografie založená na mřížkách, nám poskytují hotová řešení, která lze implementovat do další generace technologie blockchainu. Navíc jsou známy ještě účinnější techniky.

I když tu rozsáhlý kvantový počítač z nočních můr ještě není, arogance a nekonečný smysl pro volně proudící optimismus naší komunity (obvykle výhoda) nás mohou zanechat zranitelnými, až to konečně přijde. V posledních několika letech jsme byli svědky pozoruhodného nástupu nejen kryptoměn, ale také názoru, že decentralizace může být řešením mnoha problémů, které dnes v naší společnosti nacházíme. Vyhráváme bitvu. Bylo by hlubokou hanbou prohrát válku, kvůli tomu, že jsme tuto kolektivní hrozbu pro naši bezpečnost a soukromí nebrali vážně.

Pokud tak učiníme, můžeme zajistit základní příslib technologie blockchainu a znovu tak oživit její přitažlivost. A to zní jako něco, z čeho bychom měli být nadšení.

Zdroj: cointelegraph.com

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

03.02. 05:48  quantum compute (borec)
04.12. 22:21  guru Ivan to zvládne (Chytrak)
02.12. 09:16  guru Ivan to zvládne (Heraklites Krakatis)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688