Vstřícná banka (Vstřícná banka)
Investice  |  01.12.2021 15:27:08

Nejabsurdnějším bankovním postupem: výpověď bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů

Bezmála 2500 hlasů od čtenářů serveru Bankovnipoplatky.com rozhodlo o vítězi anket o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2021 a nejabsurdnější bankovní postup či proces. Partnerem projektu je Air BankAbsolutním vítězem a nejabsurdnějším postupem se stala výpověď či omezení bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů klienta. Jedná se o první ročník ankety, která mapuje absurdní či nelogické postupy a procesy bank, se kterými se naši čtenáři setkali.  

Výpověď či omezení bankovních služeb při neaktualizaci osobních údajů klienta obdržela 25 % hlasů. Druhé v pořadí se umístilo sjednání bankovního produktu jednoduše online, kdy při jeho zrušení musí klient osobně do banky, se 17 % hlasů, a třetí místo obsadila odlišná korespondenční adresa klienta a samotného produktu s 16 % hlasů.

Čtenáři mohli, kromě vítězů, hlasovat pro takové absurdní postupy, jako jsou zasílání faktur do zrušeného internetového bankovnictví, pokuty za záporný zůstatek na účtu v případě exekuce nebo kreditní kartu v mínusu, tedy mínusový stav u úvěru.

„Jsem rád, že díky zkušenostem našich čtenářů můžeme novou anketou upozornit na nelogické a absurdní procesy a postupy bank, které naše čtenáře trápí. Můžeme tak přispět k jejich revizi ze strany bank nebo k úplnému zrušení. Typickým příkladem je často velmi necitlivý postup bank vůči klientům v souvislosti s ukončováním služeb, pokud si klient přímo nepřijde na pobočku speciálně aktualizovat své osobní údaje,“ komentuje výsledky ankety její zakladatel a poslanec Patrik Nacher.

 

Pořadí

Absurdní postup

Procent hlasů

1.

Výpověď bankovních služeb při neaktualizaci OÚ

25%

2.

Jednoduché sjednání produktu, problém při zrušení

17%

3.

Rozdílná korespondenční adresa klienta a služby

16%

4.

Zasílání faktur do zrušeného internetového bankovnictví

16%

5.

Pokuta za záporný zůstatek účtu v exekuci

15%

6.

Kreditní karta do mínusu

14%

 

Absurdní bankovní postup, kdy jsou klientům rušeny či omezovány bankovní služby, protože si nepřišli na pobočku aktualizovat osobní údaje, spočívá zejména v tom, že čtenářům byly zrušeny služby z tohoto důvodu, i když na pobočku chodí pravidelně a zaměstnanec banky jim aktualizaci neprovedl. Klienti tak musí sami aktualizaci osobně na pobočce nahlásit, i když k žádné změně v jejich osobních údajích nedošlo. 

U druhého v pořadí, tedy sjednání bankovního produktu jednoduše online, kdy při zrušení je proces výrazně složitější, kritizují čtenáři fakt, že pokud si nějakou službu u banky zřizují, jde to často velmi snadno – online. Při zrušení služby ale banky kladou procesu překážky a tento proces je výrazně náročnější. Klient se musí často osobně dostavit na pobočku za účelem zrušení produktu nebo ověřit podpisy na dokumentech apod. Typickým příkladem bývá založení běžného účtu či úvěru.

Odlišná korespondenční adresa klienta a samotného produktu je absurdní v tom smyslu, že pokud klient řeší nějaký problém u konkrétního produktu a nahlásí změnu korespondenční adresy, má za to, že vyřešil svou oznamovací povinnost. Banka však změnu adresy eviduje pouze u daného produktu, a pokud se vyskytne problém jinde, zasílá oznámení na adresu klienta, která už nemusí být aktuální (trvalé bydliště). Klient se tak o problému nemusí včas dovědět.

Autor:  Miroslav Zeman, www.Bankovnipoplatk.cz

 

www.vstricnabanka.cz





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688