David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  01.12.2021 15:10:12

Jsou akcie společnosti Rivian vhodné pro vaše portfolio?

Přesun přes Teslu, přichází další společnost, kterou můžete milovat nebo nenávidět, ale nemůžete ji jednoduše ignorovat. Společnost Rivian Automotive (NASDAQ:RIVN), která zatím dodala méně než 200 vozidel, má tržní kapitalizaci zhruba 100 miliard dolarů. Jak se již v médiích hojně psalo, tržní kapitalizace společnosti převyšuje tržní kapitalizaci General Motors nebo Ford Motor Company (NYSE:F). Podívejme se na tento začínající podnik v oblasti elektromobilů (EV) blíže a zjistěme, zda je právě teď vhodné jej koupit.

Proč jsou investoři nadšeni společností Rivian

Společnost Rivian byla založena v roce 2009 a na trh s elektromobily vstoupila s pětimístným pickupem R1T, který začala dodávat letos v září. Společnost Rivian předstihla všechny ostatní společnosti, které uvedly na trh plně elektrický pick-up, a to je jeden z důvodů nadšení investorů. K 31. říjnu dodala společnost Rivian 156 vozů R1T. Cena modelu začíná na 67 500 dolarech.

V prosinci plánuje Rivian uvést na trh svůj další model R1S, sedmimístné SUV. Cena modelu R1S začíná na 70 000 USD. Do konce roku 2021 plánuje společnost dodat přibližně 1 000 vozů R1T a 15 vozů R1S. 

Ačkoli je Rivian prvním, kdo uvedl na trh elektrický pickup, nebude na tomto trhu dlouho sám. Po Rivianu by s elektrickým pickupem - Hummerem - mohla přijít společnost General Motors, která jej plánuje uvést na trh v prosinci. Mezitím bylo uvedení vozu Tesla Cybertruck na trh odloženo na příští rok. Ford a Lordstown Motors rovněž plánují uvést elektrické pickupy na trh v roce 2022.

Konkurence v tomto segmentu se jistě zostřuje. Po velkolepém vzestupu akcií společnosti Rivian, který následoval po její primární veřejné nabídce, se zdá, že obavy související s potenciální konkurencí akcie zatěžují.

Partnerství se společností Amazon

Druhým důvodem, který investory nadchl pro společnost Rivian, je její partnerství se společností Amazon (NASDAQ:AMZN). V jeho rámci Rivian dodá společnosti Amazon do roku 2030 100 000 elektrických dodávek, což je největší objednávka elektrických vozidel v historii. Společnost Rivian hodlá zahájit dodávky dodávek v letošním roce a očekává, že v roce 2021 dodá 10 dodávek. 

Pozoruhodné je, že Amazon Web Services (AWS) vlastní více než 5 % základního kapitálu společnosti Rivian. Společnost Rivian navíc od AWS nakupuje různé služby cloud computingu. Společnost Rivian rovněž vydala společnosti Amazon 3,7 milionu prioritních akcií, které jsou směnitelné za stejný počet kmenových akcií, za realizační cenu téměř 9,10 USD.

Společnost Rivian nemusí v rámci této dohody, která je pravděpodobně přísně vyjednána v oblasti cen, dosáhnout velké (nebo dokonce kladné) marže. Společnost však získá bohaté zkušenosti se správou jednoho z největších centrálně spravovaných vozových parků elektromobilů na světě. Partnerství s Amazonem by mělo společnosti Rivian pomoci etablovat se na trhu elektrických užitkových vozidel.

Partnerství s Fordem

Společnost Ford investovala v roce 2019 do společnosti Rivian 500 milionů dolarů a stala se partnerem tohoto začínajícího výrobce elektromobilů za účelem společného vývoje elektromobilů. Obě společnosti však své partnerství ukončily v listopadu, několik dní po IPO společnosti Rivian. Společnosti nyní plánují rozvíjet své vlastní elektromobily samostatně. Ford si ponechává zhruba 12% podíl ve společnosti Rivian

Pro společnost Rivian to nemusí být nijak převratný vývoj, protože díly, které jí Ford dodával, si nyní hodlá vyrábět sama. Do plánů společnosti Rivian na dodávky však vnáší další, i když jen tenkou, vrstvu nejistoty. Investorům se tento vývoj samozřejmě nelíbil, což částečně přispělo k nedávnému poklesu akcií.

Měli byste si nyní koupit akcie společnosti Rivian?

Přestože akcie společnosti Rivian výrazně poklesly ze svého maxima nad 170 USD, jsou stále oceněny nadstandardně. Společnost Rivian ve skutečnosti nemá náskok, protože v nadcházejících měsících se chystá tolik konkurenčních nabídek. Jak se budou pickupy Rivian odlišovat od připravovaných konkurenčních modelů, zatím není jasné. Při absenci diferenciace může být pro Rivian obtížné vybojovat si místo v konkurenčním prostoru elektromobilů.

Stejně jako Tesla plánuje Rivian vyvinout vlastní nabíjecí infrastrukturu. To však samo o sobě nemusí k úspěchu stačit. Celkově vzato čelí Rivian příliš mnoha nejistotám a rizikům. Společnost bude muset hodně dokázat, aby dorostla do masivního ocenění svých akcií. Investoři do elektromobilů mohou najít lepší možnosti jinde.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688