Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  01.12.2021 09:42:21

Jaká byla reakce na větu, na kterou trhy čekaly tak dlouho?

Jaká byla reakce na větu, na kterou trhy čekaly tak dlouho?

Jan Berka
09:42 1. prosince 2021

Klíčové body

  • Nastal čas vypustit termín „přechodná“, když hovoříme o inflaci.
  • Fed by měl v prosinci rozhodnout o zrychlení tempa ukončování programu nákupů aktiv.
  • Aktualizovaný dot plot graf by měl ukázat dvojí zvýšení amerických sazeb v příštím roce.
Zdroj: Depositphotos

Nastal čas vypustit termín „přechodná“, když hovoříme o inflaci. Tak zní věta, na kterou trhy čekaly už delší dobu, když sázely na začátek zvyšování amerických úrokových sazeb.

Guvernér americké centrální banky Powell včera během vystoupení před Senátem přiznal, že hrozba trvale vyšší inflace vzrostla. Nastal tedy čas vypustit termín „přechodná“, jelikož  ten popisuje situaci, kdy proinflační faktory nezanechávají trvalou stopu na cenách.

I přesto, že základní scénář Fedu nadále pracuje se zpomalením tempa růstu cen během příštího roku, bude k tomu patrně potřeba i změna aktuálního nastavení americké měnové politiky. To by podle nás mělo zahrnovat prosincové rozhodnutí o zrychlení tempa ukončování programu nákupů aktiv. Aktuální nastavení osekávání o 15 miliard dolarů měsíčně by se tak mohlo vyšplhat až na 30 miliard, díky čemuž by celý program mohl být ukončen ještě v prvním čtvrtletí příštího roku.

Díky dřívějšímu ukončení programu nákupů bude mít Fed dostatek času na přehodnocení splnění podmínek nastavených pro zvýšení úrokových sazeb. Cíl cenové stability byl splněn, ba možná až přestřelen, zůstává inkluzivní plná zaměstnanost, u které byla obnova nad očekávání déle trvajícími dopady pandemie pomalejší. I tak očekáváme, že její pokračování potvrdí páteční data z trhu práce, včetně tlaků na růst mezd, které hrají klíčovou roli v rámci hodnocení poptávkových inflačních tlaků.

Powellův komentář k inflaci se podepsal na silnějším dolaru. Ten během většiny včerejšího dne oslaboval proti euru v důsledku přehodnocení ohledně tržního výhledu amerických sazeb. Fed Funds futures v jednu chvíli zaceňovaly méně než dvě zvýšení sazeb Fedu v rámci příštího roku. Jak jsme ale psali už dříve, tržní výhled sazeb zažívá volatilní časy, což včerejšek jen potvrdil. Po Powellově vystoupení před Senátem se futures vrátily zpět k zacenění zhruba tří kol, které se drží i dnes ráno.

Vedle silnějšího dolaru jsem pozorovali i posilování koruny a ostatních měn regionu. To je možné vysvětlit rovněž výhledem sazeb. Potenciálně brzký začátek americké úrokové normalizace ještě více rozváže ruce zemím ze skupiny emerging markets, zejména těm, které se potýkají z výraznými proinflačními tlaky. To zahrnuje nejen českou ekonomiku, ale i polskou a maďarskou. Byť v souvislosti s jestřábím Fedem existuje riziko oslabení měnového kurzu zmiňovaných zemí, například u koruny jsme však v poslední době pozorovali relativně silnou rezistenci vůči těmto tlakům.

V rámci dalšího výhledu dolaru považujeme za zásadní páteční data z amerického trhu práce a poté inflaci, a nakonec zasedání Fedu. V prosinci bude zveřejněna aktualizovaná prognóza, která potvrdí sílu inflačních tlaků. Ukáže také nový dot plot grafu výhledu sazeb, který by měl obsahovat medián dvojího zvýšení úroků v příštím roce. Trh tento scénář sice očekává, roli však bude hrát načasování. Podle nás je možné první zvýšení sazeb už na přelomu druhého a třetího čtvrtletí. Jistá část trhu toto evidentně stále považuje za riziko měnověpolitické chyby, což potvrzuje zplošťující se americká výnosová křivka. Nehledě na to předpokládáme, že rizika silnějšího dolaru vydrží minimálně do konce letošního roku a na začátku toho příštího.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1305 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,02 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1298 do 1,1408 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,53 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,58 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,43 až 25,61 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,33 až 22,64 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688