mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.12.2021 07:29:00

Česká účast na mezinárodní výstavě Rudnik Urala v Jekatěrinburgu

Česká účast na mezinárodní výstavě Rudnik Urala v Jekatěrinburgu

01.12.2021 / 07:24 | Aktualizováno: 01.12.2021 / 07:29

Na konci listopadu proběhla v ruském Jekatěrinburgu výstava těžebních technologií Rudnik Urala spojená s konferencí na téma těžby nerostných surovin Rudnik Buduščevo, kterých se zúčastnily české firmy.

Ve dnech 23. - 25.11.2021 proběhla v Jekatěrinburgu mezinárodní výstava na téma těžby nerostných surovin a těžebních technologií „Rudnik Urala“. Souběžně s výstavou proběhla konference Rudnik Buduščevo (Ložiska budoucnosti) na stejné téma. Na výstavu se připravovala návštěva delegace českých firem v rámci PROPEDu, nakonec se ale nepodařilo na tento projekt zajistit finanční prostředky. Proto jejich návštěva proběhla jen s podporou GK Jekatěrinburg. Svůj stánek měla na výstavišti česká firma Ferrit, která společně s ruskou firmou UGMK, respektive její dceřinou firmou ŠAAZ vyrábí v Šadrinsku těžké důlní nakladače (10 a 14 tun). Ten větší měli vystavený na svém stánku. Další českou firmou, jejíž zástupce přijel na výstavu, byla Sigma Group. Měli ještě přijet zástupci firem Diamo a ZVVZ Milevsko, ale na poslední chvíli museli svou účast zrušit kvůli pozitivních testů na covid. Přesto ZVVZ mělo na výstavišti umístěné dva reklamní bannery. V čele delegace českých firem byla V. Jelínková z odboru východoevropských zemí Ministerstva průmyslu a obchodu, tajemnice Smíšené mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci ČR – RF a tajemnice pracovní skupiny ČR – Sverdlovská oblast. Výstavy se celkem zúčastnilo přes 90 firem z 55 ruských měst, Běloruska, České republiky, Německa a Polska.

Výstavu slavnostně zahájil I. Zelenkin, náměstek ministra průmyslu a vědy Sverdlovské oblasti. Uvedl, že se jedná již o šestý ročník této výstavy, ale probíhá poprvé v Jekatěrinburgu. Do loňského roku se konala v Permi. Jekatěrinburg a Sverdlovská oblast jsou jedny z velmi významných průmyslových oblastí Ruska, kde se koncentruje rovněž hornictví a hutnictví. Dosud ověřené zásoby ložisek železné rudy se zde odhadují na 100 let těžby, u mědi a bauxitu na 50 let těžby, u nekovových nerostných surovin jsou zásoby podobné. Kromě výroby dobývací techniky se nachází v Jekatěrinburgu i Uralská báňská universita. M. Vlastník, ekonomický konzul GK Jekatěrinburg, stručně představil historii těžby nerostných surovin v ČR a současné české firmy vyrábějící těžební technologie. Na závěr slavnostního zahájení vystoupil A. Zemskov, poradce předsedy správní rady skupiny KANEKS, která byla odborným garantem výstavy i konference. Stručně představil historii výstavy Rudnik Urala a konference Rudnik Buduščevo. Poté se náměstek seznámil se stánky významných vystavovatelů včetně Ferritu a byla zahájena konference, což už byly odborné přednášky. V úvodu konference vystoupila rovněž V. Jelínková, která informovala o spolupráci mezi ČR a RF v ekonomické oblasti a představila práci Smíšené mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci ČR – RF a pracovní skupiny ČR – Sverdlovská oblast. Jednotlivé bloky přednášek se věnovaly oblasti technologií pro těžbu a úpravnictví nerostných surovin, hornicko-geologickým aspektům otvírky ložisek, hloubení těžebních jam, zajištění bezpečnosti hornických prací a přechodem na digitalizaci řešení průzkumných, těžebních a úpravnických prací a procesů.

Druhý den navštívila česká delegace Uralskou báňskou universitu, kde se setkali s S. Frolovem, prorektorem university, M. Volkovem, děkanem hornicko-technologické fakulty a D. Simisinovem, vedoucím katedry důlních technologií. Zároveň byli na setkání přítomni pracovníci Ministerstva průmyslu a vědy Sverdlovské oblasti A. Žegalin, vedoucí oddělení hornicko-hutnického komplexu a I. Savochin, hlavní specialista téhož oddělení. S. Frolov stručně představil historii a současnost university a projevil zájem o spolupráci s Českou republikou. M. Vlastník představil členy české delegace, historii a současnost těžby nerostných surovin v ČR a dvě hlavní organizace sdružující těžební firmy v ČRČeská dobývací technika a Těžební unie. V. Jelínková představila práci Smíšené mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci ČR – RF a pracovní skupiny ČR – Sverdlovská oblast možnosti, které tyto pracovní skupiny poskytují.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688