Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  30.11.2021 12:39:10

Končící premiér Babiš i nastupující premiér Fiala společně podpořili projekt inciativy Lékaři pomáhají Česku na urychlení očkování

Premiér v demisi Andrej Babiš a designovaný premiér Petr Fiala na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii v úterý 30. listopadu podpořili projekt iniciativy Lékaři pomáhají Česku s názvem Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům.



Projekt Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům, se kterým přišla iniciativa Lékaři pomáhají Česku, má za cíl zmobilizovat další lékaře a zdravotnické pracovníky, aby se zapojili do očkování obyvatel a zvýšením proočkovanosti populace a urychleným podáním posilovací třetí dávky těm, kteří na ni už mají nárok, pomohli co nejdříve ulevit přetíženým kolegům na covidových jednotkách v nemocnicích. Podpořit tuto iniciativu přišli na tiskovou konferenci i předseda české vlády v demisi Andrej Babiš a jeho prezidentem republiky designovaný nástupce Petr Fiala.

„Jsem velice rád, že nás iniciativa Lékaři pomáhají Česku vyzvala, abychom uskutečnili tuto tiskovou konferenci, jejímž hlavním cílem je vyzvat další zdravotníky, aby pomohli hlavně našim zdravotníkům v nemocnicích. Jsem velice rád, že naše pozvání přijal nový premiér české vlády Petr Fiala a chci mu ještě jednou pogratulovat ke jmenování,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš. „Epidemie nezná žádné politické bariéry a týká se nás všech. Myslím si, že právě v těchto chvílích musí jít politika stranou. Je to takové neobvyklé, premiér v demisi a nový designovaný premiér mají společnou tiskovou konferenci, to tu ještě nebylo, ale myslím, že když jde o životy našich spoluobčanů, tak je dobře, že tady spolu stojíme, a že chceme iniciativu Lékaři pomáhají Česku podpořit,“ prohlásil Andrej Babiš.

„Přišel jsem na tuto opravdu netypickou tiskovou konferenci dvou premiérů proto, že jsem přesvědčen, že jsou, jak už říkal pan premiér Babiš, situace, chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli. A boj proti nemoci covid-19 takovou situací nepochybně je. Jsem si jistý, že přestože máme rozdílné politické názory, dokonce preferujeme různé postupy, jak bojovat s nemocí covid-19, tak přes to všechno máme společný zájem, abychom chránili ohrožené skupiny lidí, abychom dosáhli toho, že se co nejvíce lidí naočkuje a že co nejvíce lidí bude co nejrychleji doočkováno třetí dávkou,“ navázal designovaný premiér Petr Fiala.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše je důležité znovu vybudovat dostatečné kapacity, aby bylo možné co nejrychleji naočkovat všechny zájemce o nové či posilovací dávky vakcíny. „Musíme znovu připravit očkovací kapacity, jaké jsme tu měli v červnu, kdy jsme dokázali očkovat až 130 000 lidí denně. Projekt, který si dává za cíl naočkovat za týden milion lidí, je velice ambiciózní, ale je jasné, že o očkování třetí dávkou, kde jsme vlastně od včerejška umožnili registraci, je zájem obrovský,“ podotkl Andrej Babiš.

Záměr iniciativy lékařů i současné vlády v demisi vybudovat dostatečné kapacity na další zvýšení tempa očkování podpořil i designovaný premiér Petr Fiala. „Je to důležité pro ochranu zdraví ohrožených skupin, ochranu seniorů, ochranu lidí, kteří jsou nemocní, a je to důležité také pro to, abychom pomohli přetíženým nemocnicím a vyřešili tuto situaci. Já vítám každou iniciativu, která tomu napomáhá a která k tomu vede, a proto jsem přišel podpořit i tuto iniciativu, kterou pokládám za mimořádně důležitou,“ řekl.

Podle Radka Mounajjeda, lékaře a představitele iniciativy Lékaři pomáhají Česku, který se v minulosti podílel i na vybudování a bezchybném provozu velkokapacitního očkovacího centra v O2 Universum, je reálné dostát podstatě výzvy naočkovat milion lidí týdně, ale je pro to důležité zmobilizovat další lékaře a zdravotníky. „Věřím tomu, že to zvládneme. Máme k tomu dvě cesty, které nám to umožní. První z nich: Apeluji a žádám všechny kolegy z ambulantní sféry, aby vystoupili ze své komfortní zóny a aby se přihlásili na našem webu do dobrovolnického seznamu. Následně je budeme informovat, jak se bude postupovat dál. Každá pomocná ruka, každá hodina práce určitého kolegy z ambulance může změnit chod epidemie,“ prohlásil Radek Mounajjed. Druhou podmínkou podle něj je využít dosavadních zkušeností a maximálně zjednodušit celý proces očkování po administrativní stránce včetně jednoduchého přihlašovacího systému pro občany tak, aby ho zvládli i senioři.

Premiér v demisi Andrej Babiš pak zdůraznil také potřebu osvěty mezi lidmi, kteří se dosud z nějakého důvodu očkovat nechtějí, třeba proto, že uvěřili dezinformacím na internetu. „Bylo by dobré zorganizovat také nějaký seminář nebo setkání za podpory našich televizí, kde by odborníci vysvětlili, že očkování je jediné řešení boje proti covidu. A že se skutečně nejedná o experimentální vakcínu, že je to vakcína, na které pracovali vědci z celého světa. Je jednoznačně vědecky dokázáno, že jedině vakcína ochrání životy našich lidí a že je to jediné řešení. Takže jsme se i domluvili s panem premiérem Fialou, že určitě chceme očkování propagovat a chceme, aby naši občané se očkovali. Chceme podpořit naše vědce, kteří vysvětlí, že ty vakcíny jsou skutečně bezpečné a že je to jediné řešení,“ uvedl Andrej Babiš.

Více informací o projektu iniciativy Lékaři pomáhají Česku naleznete na https://www.lekaripomahajicesku.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688