Redakce (Kurzy.cz)
Zdraví  |  02.12.2021 08:30:00

Jak vychází risk – benefit analýza očkování mladého muže, který covid prodělal?

Myocarditida (zánětlivé onemocnění svaloviny srdeční, které nejčastěji způsobují viry) je jedním z popsaných nežádoucích účinků covidových vakcín. Dle dat z kanadského registru nežádoucích účinků vakcín je riziko myocarditidy a pericarditidy po očkování u mužů 18–24 let u druhé dávky mRNA vakcíny více než 10 na 100 tisíc (147,7 případů na milion dávek). Americké CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) uvádí, že ve stejné věkové kategorii očekává asi 50 případů na milion dávek. Podle revidovaných odhadů z Izraele je výskyt myokarditidy u mužů ve věku 16 až 24 let jeden z 3 000 až jeden z 6 000 (tedy 160–330 na milion).

Riziko hospitalizace je dle kalkulačky CDC v případě COVID pozitivity pro zdravého 24 letého muže 1,6 %. U reinfekcí bývá průběh mírnější. Pravděpodobnost reinfekce  je dle dat českého SZU během sledovaného roku nízká, potvrzených je 2 089 reinfekcí z celkového počtu 1,6 milionu potvrzených infekcí. Riziko reinfekce tedy vychází nižší než 0,5 % ze všech osob v riziku (tj. osob, které onemocněly v období více než 60 dní před koncem sledovaného období) a to i přesto, že Česká republika ve sledovaném období zaznamenala velmi vysokou míru šíření nákazy v populaci v celosvětovém měřítku a aktuální očekávaná míra šíření je mnohem menší a nižší je tedy i aktuální riziko nákazy.

Riziko hospitalizace je tedy u případné reinfekce muže ve věku 18–24 menší než 1,6 % * 0,5 % = 0,008 %,  tedy 80 případů na milion. Připomínáme, že toto je horní odhad, skutečné riziko bude spíše mnohem menší. Dle kanadského registru 57,7 % případů myokarditidy či perikarditidy vyžadovalo hospitalizaci, odhadem tedy 85 případů hospitalizace na milion vakcín ve věkové skupině mužů 18–24 let.

Riziko jednoho konkrétního nežádoucího účinku očkováníhospitalizace z důvodu myokarditidy/perikarditidy po očkování – je větší než horní odhad rizika hospitalizace při opakované infekci u mužů ve věku 18–24 let.

Vzhledem k tomuto výpočtu, který vychází z data CDC a SZU (tedy oficiálních státních orgánů) vůbec nerozumíme tomu, jak může někdo doporučovat očkování mladým mužům, kteří již infekci prodělali, když i velice hrubá risk-benefit analýza ukazuje převažující rizika oproti benefitům. Dále upozorňujeme, že:

  • jsme srovnávali jen jeden konkrétní nežádoucí účinek s rizikem hospitalizacejakýchkoliv příčin, kde odhady byly velmi hrubé a riziko covid nadhodnocují
  • nežádoucí účinky vakcín bývají podhodnocené díky nízké míře reportingu, počet nežádoucích účinků může být podhodnocen o jeden až dva řády.
  • riziko hospitalizace v případě onemocnění covid je pravděpodobně nadhodnocené, protože ne všichni lidé s infekcí jsou zachyceni testováním

Je potřeba provádět detailnější a podrobnější risk-benefit analýzy u lidí s nízkým rizikem plynoucím z onemocnění covid, a to zejména u dětí, mladých lidí a lidí po prodělání onemocnění s proběhlou komplexní imunitní reakcí.

Vyzýváme tedy Státní zdravotní ústav a Ministerstvo zdravotnictví, aby takovou analýzu neprodleně zpracovali a v souladu s pravidly Evidence Based Medicine a s etickými a bezpečnostními požadavky upustili od nátlaku na očkování v situacích, kdy pro daného jedince není benefit očkování nad riziky jednoznačně prokázán.

 

Autor a zdroj: Tomáš Fürst, Lucia Houfková

SMIS – Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků, z. s.



Hospitalizace na JIP s COVID-19 podle věku a prodělané infekce

Očkování primárně pro rizikové skupiny a zohlednit přirozenou imunitu 

Jak využít měření a evidenci protilátek u COVID-19

 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688