Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  30.11.2021 12:10:22

Bankovní statistika: Říjen – pomalu brzdíme

Celková bilanční suma bankovního sektoru vzrostla v průběhu října o 2,7 % na konečných 9 249,1 mld. . Největší část meziměsíčního nárůstu si připsaly úvěrové obchody, a to jak klientské (+78 mld. ), tak s centrálními bankami (+85,1 mld. ) a jinými úvěrovými institucemi (+54,2 mld. ). K meziročnímu růstu, který se aktuálně pohybuje na úrovni 5,7 %, kromě výše zmíněných úvěrových obchodů přispívají i dluhové cenné papíry v držení bank, jejichž objem se meziročně zvýšil již o 15,4 %.

Celkové vklady se zvýšily o 2,1 % meziměsíčně na hodnotu 6 073,5 mld. a jejich meziroční tempo růstu lehce zpomalilo na 6,2 %. Bez vkladů vládních institucí, které v říjnu navýšily své účty o 102 mld. , by celkové vklady vzrostly o 0,4 % meziměsíčně a v meziročním srovnání pak o 7,2 %. Vklady nefinančních podniků byly v říjnu navýšeny o téměř 23 mld. (+1,8 % meziměsíčně), přesto v letošním roce již vidíme zpomalení prudkého tempa růstu, které vklady vykazovaly v roce 2020. Od počátku roku se firemní vklady zvýšily o 5,9 %, zatímco vloni to bylo 11,2 %. Vklady obyvatelstva v říjnu vzrostly jen velmi málo (+0,1 % meziměsíčně) a jejich meziroční tempo růstu dosahuje aktuálně 9,3 %. Také vklady domácností v letošním roce vzrostly méně než v roce loňském, stále však mluvíme o nárůstu o téměř 190 mld. od počátku roku, přičemž v době předkovidové to bývalo kolem 120 mld. .

Celkové úvěry zakončily říjen na hodnotě 3 855,5 mld. , což je o 2,1 % více než v předchozím měsíci a o 5,8 % více než v říjnu 2020. Pokud bychom vyloučili segment vládních institucí, které v říjnu navýšily čerpané úvěry o zhruba 30 mld. , dosáhlo by meziměsíční tempo růstu celkových úvěrů 1,3 % a meziroční pak 5,0 %. I tak to znamená velmi úspěšnou úvěrovou expanzi, která však v dílčích segmentech vykazuje první známky přehřívání. Týká se to především hypotečních úvěrů, kterých bylo od počátku roku nově načerpáno již téměř 335 mld. , a to je hodnota daleko za hranicí dosavadních celoročních objemů. Proto ČNB reagovala snížením limitu LTV na 80 % a obnovením limitů DTI (8,5) a DSTI (45%), které byly v nástupu pandemie deaktivovány pro podporu úvěrového trhu. To vše s platností od 1. 4. 2022. I když představitelé ČNB doporučili bankovním subjektům dodržovat tyto limity okamžitě, lze předpokládat, že v nadcházejících měsících dojde k navýšení poptávky po hypotečních úvěrech, a to právě od klientů, kterým by nastavená pravidla čerpání hypotéky neumožnila. Proti tomu však bude působit růst úrokových sazeb, které se již nyní propisuje do ochlazení poptávky a bude mít podle našeho názoru ještě silnější dopad. Ve firemním sektoru bylo od počátku roku načerpáno již 565 mld. nových úvěrů, přesto celkový objem úvěrů neroste tak rychle, jak by se díky tomu dalo očekávat (+3,5 % meziročně). Jednou z příčin může být zvýšené splácení úvěrů z volných finančních prostředků firem, druhou pak disproporce mezi uzavřením smlouvy a skutečným čerpáním úvěru.  

Autor: Lenka Kalivodová, analytička
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.11.2023Bankovní statistika - říjen 2023: naděje na oživení hypotečního trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
31.05.2023Bankovní statistika - duben 2023 – vklady bobtnají, úvěry brzdí Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688