ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  30.11.2021 08:37:39

Ranní glosa: Pandemie sráží vyhlídky tuzemských firem

Zatímco dnes trhy teprve čekají na podrobnější výsledky české ekonomiky za třetí kvartál, obrázek posledního čtvrtletí už začíná díky měkkým datům nabývat konkrétnější podoby. Podobně jako třetí čtvrtletí bylo i to aktuální poznamenané problémy v dodavatelských řetězcích, zejména automobilového průmyslu, k nimž se přidal masívní dopad vysokých cen surovin a energií. Když k tomu připočteme opětovnou explozi pandemie, tak to z pohledu ekonomiky letos rozhodně nevypadá na žádný radostný finiš. Listopadový průzkum důvěry ve firemní sféře už sice indikoval obrat k lepšímu, avšak přece jen proběhl ještě v době před vyhrocením kovidové situace, vedoucí ke znovu zavedení nouzového stavu, respektive nových restrikcí zasahujících především do oblasti služeb.

Asi nikoho nepřekvapí vysoká inflační očekávání v tuzemských firmách, které ukazují poslední podrobné výsledky průzkumu zveřejněné včera. Napříč všemi velkými obory české ekonomiky je vidět rostoucí odhodlání zvyšovat ceny produkovaných výrobků a služeb, které jsou nesrovnatelné s nedávnou (a v řadě případů i dávnou) minulostí. Výjimkou je snad jen výroba kovů, kterou se už inflační vlna prohnala, zatímco velká část výrobců spíše čeká na přelom roku, kdy přijde s novými ceníky.

Zajímavé jsou na novém průzkumu i odhady poptávky pro následující měsíce. V některých oborech, jejichž situace je přímo závislá na vývoji pandemie, je už v listopadovém přehledu vidět poměrně silné ochlazení (restaurace, cestovní kanceláře), nicméně třeba v případě hotelů dál panovala „velká“ očekávání covidu navzdory. Na tomto místě je možná dobré připomenout, že všechna data jsou sezónně očištěná, a tak optimismus části oblasti HORECA nelze zdůvodnit jen prostým nástupem zimní sezóny. Je tedy evidentní, že novou situaci bude plně reflektovat teprve až prosincový průzkum, který ovšem bude zveřejněn až za měsíc. V té době bude už bude jasné, jak moc zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené do chování spotřebitelů, a tedy i do tržeb firem v maloobchodu a ve službách. O tom, že výsledek ekonomiky v závěru roku nebude nijak dechberoucí, není pochyb. Na opakování recese to však stále ještě zdaleka nevypadá.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688