Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  30.11.2021 08:14:20

Nová mutace Omicron zamíchala výhledem úrokových sazeb

Nová mutace zamíchala výhledem úrokových sazeb

Jan Berka
08:14 30. listopadu 2021

Klíčové body

  • Páteční propad byl u mnoha rizikových aktiv jedním z nejintenzivnějších za poslední měsíce.
  • Pondělní obchodování bylo klidnější a přineslo umazání části ztrát u evropských i amerických akcií a také u dolaru či koruny.
  • Nová mutace i přesto zůstává rizikem, které zamíchalo výhledem úrokových sazeb.
Zdroj: Depositphotos

Páteční propad byl u mnoha rizikových aktiv jedním z nejintenzivnějších za poslední měsíce. Pondělní obchodní seance už byla mnohem klidnější a přinesla umazání části ztrát u evropských i amerických akcií a také u dolaru či koruny. Nová mutace i přesto zůstává rizikem, které zamíchalo výhledem úrokových sazeb.

Tržní úrokové výhledy si prošly korekcí na obou stranách Atlantiku. V případě ECB se úplné zacenění úrokového hiku o 10 bodů posouvá za rok 2022. K tomu vedle nové mutace přispěly i komentáře členů Rady guvernérů. U Fedu zůstávají sázky na plně zaceněných dvou kolech, z toho každé po 25 bodech, do konce příštího roku. Po pátečním přecenění (psali jsme zde) se tak výhled nikterak zásadně nemění, a to ani přes množící se komentáře členů měnového výboru hovořících o zrychlení tempa snižování nákupů aktiv na prosincovém zasedání.

U korunových tržních sazeb jsme před pátkem viděli zacenění čtyř dalších kol zvýšení úroků, tedy cca 100 bazických bodů, na horizontu tří měsíců. Páteční zhoršení tržního sentimentu však výhled srazilo na dvě kola, ze kterých jsme se na začátku aktuálního týdne posunuly na cca 2,5 kola. Ve srovnání s pátečním přeceněním jde sice o mírný posun, i tak spolu se zlepšením globální tržní nálady pomohl k posílení kurzu pod hranici 25,60 za euro. Koruna si tak z pátečních hodnot nad 25,70 za euro připsala k dobru více než 10 haléřů.

Tržní výhled zvýšení českých sazeb o 100 bodů do konce února překonával nejen naše predikce, ale i prognózu ČNB. K očekávání razantnějšího procesu navyšování úroků měl trh ale své důvody, od vyšší inflace za říjen překonávající výhled centrální banky až po citelně slabší kurz koruny ovlivněný zejména pandemickou situací v Evropě.

Dočkáme se letos ještě vyšších úroků, než jsou teď? I přesto, že guvernér ČNB Rusnok přiznal možnost úrokové stability na prosincovém zasedání, nepředpokládáme, že by si bankovní rada dala s měnověpolitickou normalizací pauzu. Jisté podle nás je, že tak razantní krok jako v listopadu se opakovat nebude. I tak má ale centrální banka – minimálně dle prognózy – prostor pro navýšení dvoutýdenní repo sazby o cca 75 bodů v rámci zbytku čtvrtého čtvrtletí letoška a prvního v příštím roce.

Donedávna jsme čekali, že by oněch 75 bodů mohla rada doručit již v prosinci. Věříme, že tato varianta je stále možná, zejména pokud se nepotvrdí, že by nová mutace omikron měla znamenat natolik velký problém, jako to naznačovala páteční reakce světových trhů.

Přestože lockdown ve stylu března 2020 neočekáváme, je možné, že vzhledem k nejistotě kolem pandemie může rada nakonec zvolit – ve srovnání s variantou 75bodového hiku v prosinci – opatrnější přístup. Ten by zahrnoval zvýšení úroků maximálně o 50 bodů. „Zbytek“, který repo sazbu dostane na úroveň 3,5 %, pak dodá v příštím čtvrtletí. Podle nás však půjde čistě o kosmetickou úpravu, jelikož časový rozdíl mezi prosincovým a únorovým zasedáním jsou necelé dva měsíce.

Návrat rizikově averzní nálady

Aktuální trhy jsou dle našich předpokladů velmi citlivé na komentáře k nové mutaci omikron. Po včerejší optimistické obchodní seanci se dle ranního tržního vývoje vrací rizikově averzní nálada. K té přispěl komentář guvernéra Fedu Powella týkající se nárůstu počtu infikovaných a nové mutaci jakožto rizik potenciálně nižší zaměstnanosti. Později se pak se svým vyjádřením přidal CEO společnosti Moderna, který předpověděl nižší efektivnost vakcín proti omikronu.

Výsledkem jsou futures evropských i amerických akcií v mínusu a poptávka po bezpečných přístavech, jako je zlato či německé a americké bondy. Na měnovém trhu pak pozorujeme oslabování dolaru navázané na rychlejší pokles amerických tržních sazeb a oslabující procyklické měny a měny regionu, včetně koruny.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1317 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,02 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1235 do 1,1334 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,61 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,63 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,56 až 25,74 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,56 až 22,93 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688