Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko investora  |  29.11.2021 13:35:59

Jakou roli bude hrát naše zaostávání v elektromobilitě ve vývoji produkce automobilů

Česká ekonomika je výrazně závislá na průmyslové výrobě, z níž významná část připadá na produkci automobilů. Automotive je však v důsledku přetrvávajícího globálního nedostatku důležitých komponentů brzdou tuzemského průmyslu, což se zřejmě nezmění ani do konce roku. Podle srovnání penetrace elektromobilů od Wonderinterest Trading v rámci EU však může domácí produkce stále více doplácet na ztrátu v této oblasti.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se v České republice vyrobilo 831 653 osobních automobilů. To je pouze o 2,9 procenta více než před rokem, kdy české hospodářství sužovaly následky koronavirové krize, respektive vládních protiepidemických opatření. V automobilkách docházelo k několikatýdenní odstávce výroby, a jen málokoho by napadlo, že se situace v letošním roce může (byť z jiných příčin) zopakovat.

Podle Sdružení automobilového průmyslu Auto SAP lze očekávat, že v letošním roce bude celkový pokles produkce osobních vozů v Česku dosahovat přes 250 tisíc kusů a český autoprůmysl přijde asi o 200 miliard korun v podobě nerealizovaných tržeb. V září letošního roku došlo k meziročnímu propadu produkce motorových vozidel o třetinu, uvedl Český statistický úřad. Kvůli tomu o čtyři procenta poklesla také celková průmyslová produkce v zemi. V září se také prohloubil meziměsíční pokles průmyslu a na rozdíl od srpna rovněž klesla hodnota nových zakázek.

Hlavní příčinou je globální nedostatek polovodičů, kvůli kterému chybí čipy, jež jsou dnes nepostradatelnou součástí každého automobilu. Dopady pak budou dokonce horší než samotná protiepidemická opatření z loňského roku.

Z celkového počtu vyrobených osobních vozů bylo skoro 11 procent elektrických. Z toho více než polovina připadala na bateriové elektromobily, zbytek na plug-in hybridy.

Jenže v tom právě může být zakopaný pes s ohledem na budoucí vývoj tuzemského automobilového průmyslu. Z krátkodobého pohledu se sice může vrátit na růstovou trajektorii po odeznění čipové krize, z dlouhodobého hlediska však bude zaostávat, pokud se nenaladí na elektromobilitu jako jiné země v Evropě.

Zatímco v České republice se elektricky poháněná vozidla (čistě na baterii, plug-in hybridy a full hybridy) na celkových prodejích loni podílela jen z 2,5 procenta (podle dat Evropské asociace výrobců automobilů), průměr Evropské unie činil 22,4 procenta. Největší podíl těchto vozidel pak zaznamenalo Švédsko (32,2 procenta), Finsko (18,5) a Dánsko (16,4). Česko se řadí k zemím jako Řecko, Lotyško nebo Polsko. Rozdíl je však v tom, že ani jedna z těchto zemí se neřadí mezi automobilové velmoci, pro Česko je však automobilový průmysl jedním z páteřních odvětví celé ekonomiky.

 

Zdroj: Auto SAP

 

 

Roman Vykouřil, Hlavní analytik společnosti Wonderinterest trading s.r.o

 

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688