Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  29.11.2021 11:37:40

Česká asociace pojišťoven startuje pomoc v oblasti sociálních služeb

Sociální služby spojené s dlouhodobější ztrátou soběstačnosti (ať už z důvodu vážné nemoci, úrazu, či zkrátka věku) zažívají v České republice stále krušnější časy. Populace stárne, nároky na kapacity a rozsah sociálních služeb proto rostou (a nadále růst budou), ale zdroje pro jejich finanční a personální zajištění se zatím zvyšovat nedaří. Česká asociace pojišťoven (ČAP) proto po dvouletém průzkumu a analýzách navrhuje možnou cestu, jak z toho ven. A byť je dnes problém ohromný, jeho řešení může být až překvapivě snadné…

Pojištění dlouhodobé péče

Koncem října představila Česká asociace pojišťoven smělý projekt týkající se nového pojistného rizika coby součásti životního pojištění. Jeho název je „Pojištění dlouhodobé péče“ a má umožnit lidem pojistit sami sebe pro případ potřeby dlouhodobé péče (o sebe sama) z důvodu ztráty soběstačnosti.

Netřeba zdůrazňovat, že ke ztrátě soběstačnosti může u kohokoliv dojít naprosto kdykoliv – stačí nemoc nebo úraz. Vysoká pravděpodobnost ztráty schopnosti postarat se o sebe sama ale hrozí zejména ve vyšším věku. 

Se stárnoucí populací se bude zvyšovat počet osob pobírajících příspěvek na péči, tedy i příjemců sociálních služeb. Podle provedené analýzy ČAP však „státu z hlediska financování kapacit dlouhodobé péče dochází dech. A nedostatek kapacit se bude dále prohlubovat“. Finanční stránku věci by mohlo z velké části saturovat právě nové pojištění.  Ruku v ruce s ním se nabalí i řešení kapacitní.

Rodina nebo stát? Nebo někdo úplně jiný?

Zajištění dlouhodobé péče o všechny, kdo ji v případě ztráty soběstačnosti potřebují, je tradičně úkolem rodiny. Jenže ať chceme, nebo ne, rozhodnutí zůstat z práce doma a postarat se o nemohoucího příbuzného ovlivní nejen finance a psychickou situaci v samotné rodině, ale i situaci zaměstnavatele, u nějž tento člověk pracuje, případně situaci ve firmě, podnikání, jehož je coby OSVČ součástí, v neposlední řadě dokonce i situaci samotného státu (viz níže). 

Další skutečností, kterou si musíme přiznat, je naše neodbornost v oblasti péče o nemohoucí osobu. Leccos samozřejmě zvládneme sami, ale většinou se to bez (alespoň terénních návštěv) odborníka prostě neobejde.

(Nejen) proto jsme se jako společnost dohodli, že služby spojené s péčí o nesoběstačné občany přesuneme z největší části na bedra státu. Jenže podle posledních zjištění ČAP je „dlouhodobá péče z důvodu stárnutí populace zdaleka nejohroženější oblastí v rámci všech veřejných rozpočtů“. 

K tomu připočtěme už teď žalostný nedostatek kapacity v oblasti sociálních služeb. Poptávka převyšuje nabídku o 20 až 40 % (nelze najít přesné statistiky, protože občané smí podat žádost o sociální službu na více místech současně). Z velké části je nedostatek způsoben příliš nízkými odměnami za práci v této oblasti, navíc v kombinaci s vysokými psychickými i fyzickými nároky při poskytování služeb osobám vyžadujícím dlouhodobou péči.

Pojišťovny nechtějí suplovat roli veřejného sektoru

Cílem pojišťoven v rámci projektu Pojištění dlouhodobé péče není suplování role státu, nýbrž rozšíření „sortimentu nástrojů, které mohou navýšit zdroje pro využití sociálních služeb vedle již dnes napjatých veřejných rozpočtů“. Otevřít chtějí i debatu mezi odborníky, státem, samosprávou a samozřejmě i soukromými subjekty.  

ČAP přišla s novým „pojistně-produktovým“ nápadem – nové pojistné riziko „dlouhodobá péče“. Přestože to na první pohled nijak revolučně nevypadá, může se jednat o všestrannou pomoc pro celý systém sociálních služeb.  

Posuďte sami: Pojištěný člověk, který přišel o soběstačnost, získá pojistné plnění. Tím si dokáže zaplatit adekvátní terénní nebo i pobytovou péči, nebude odkázán pouze na pomoc od své rodiny. 

To pomůže firmám udržet si klíčové zaměstnance, kteří by jinak byli nuceni přerušovat či ukončovat svoje pracovní aktivity, aby se mohli postarat o potřebné příbuzné.  Získají na tom i zaměstnanci (podnikatelé), neboť neztratí kontakt se svým profesním oborem, lidsky nevyhoří v náročné situaci péče v režimu 24/7 a současně se adekvátně postarají o své nejbližší, budou jim i lepší psychickou oporou.

A nezapomínejme ani na stát: státu „nevznikne výpadek v podobě chybějícího inkasa daní a pojistného v důsledku odchodu zaměstnance z pracovního poměru, z kterého se naopak může stát příjemce sociálních dávek.

Více peněz v sektoru přinese zvýšení kapacity služeb

V neposlední řadě si pojišťovny (na základě analýz situací v jiných zemích) troufají tvrdit, že koncentrace pojistného určeného pro platbu za sociální služby s sebou přinese „zvýšení zájmu investorů o služby dlouhodobé péče (stacionární i terénní) a zvýšení tolik potřebných kapacit v této oblasti

Nejde samozřejmě o řešení okamžité. K pojistným událostem, které povedou k výplatě pojistného plnění, bude docházet postupně. Pro současnost však ČAP navrhuje v rámci programu „pojištění dlouhodobé péče“ jiné řešení: 

Vytvořit vhodné podmínky pro investice do zvýšení kapacit dlouhodobé péče. Jak to udělat? Zejména změnit současnou dvojí cenovou regulaci a zajistit rovný přístup všech zařízení poskytujících dlouhodobou péči k možnosti získání provozních dotací. 

Úkolem státu pak bude cílenější kontrola sociálních služeb. S tím však podle pojišťoven dokáží pomoci sami klienti, protože své pojistné plnění (spolu s příspěvkem na péči) budou chtít věnovat jen těm poskytovatelům, kteří službu poskytnou v dostatečné kvalitě.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688