Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.11.2021 08:50:00

Víkendář: Německý ekonomický paradox

S masivní digitalizací německá ekonomika prošla znatelným poklesem tempa růstu produktivity. Désirée Christofzik, Steffen Elstner, Lars Feld a Christoph Schmidt na stránkách VoxEU vysvětlují, že příčinou mohou být změny na německém trhu práce a strukturální posun směrem ke službám. Co se přesně v německé ekonomice děje a co stojí za „paradoxem produktivity“?

Ekonomové připomínají, že „od sedmdesátých let si všechny velké vyspělé ekonomiky prošly obdobím útlumu technologického pokroku“. Nejde ale o plně synchronizovaný proces a mezi jednotlivými zeměmi panují určité rozdíly. Například výsledný pokles produktivity hodinové práce je nejvýraznější ve Velké Británii a Itálii. Ekonomové následně vytvořili indikátor, který nazývají očištěná celková produktivita faktorů a který reflektuje míru využití výrobních kapacit. Následující graf pomocí tohoto ukazatele popisuje, jak významné evropské ekonomiky reagují na pozitivní technologický šok ze Spojených států:

ekonomika eu technologie
Zdroj: VoxEU

Podle grafů na americký technologický šok reaguje citlivěji jen britská ekonomika, v Itálii je dokonce reakce negativní, i když pouze velmi mírně. Z toho tedy ekonomové usuzují, že slábnutí technologického pokroku, které je patrné v USA, se na hospodářství a produktivitě v evropských zemích neprojevuje žádným znatelným způsobem. Spojené státy tu jsou přitom používány jako relevantní měřítko proto, že jsou obecně považovány za zemi, která stojí v čele technologického pokroku.

Ekonomové následně uvádějí, že německá ekonomika se v posledních dvaceti letech chovala jinak, než tomu bylo v jiných zemích. Do popředí vystupoval zejména silný německý trh práce. Někdo to považuje za důsledek reforem provedených v letech 2003–2005, k tomu ekonomové dodávají, že nová pracovní místa vznikala zejména v sektoru služeb, který je jinak obecně méně produktivní než výrobní sektor. Takže zvýšení váhy služeb na celkové zaměstnanosti samo o sobě vytvářelo negativní tlak na růst celkové produktivity.

Stále ale nejde o faktor, který by vývoj německé ekonomiky vysvětloval úplně. Podle ekonomů je k němu nutné přidat celkově nízký dopad informačních a komunikačních technologií na produktivitu. Data totiž ukazují, že pozitivní technologický šok v Německu zvedá ekonomickou aktivitu, ale poté téměř shodně roste objem výrobních faktorů. Takže například digitalizace zvedla v této zemi produkt, ale stejně tak zaměstnanost, a na produktivitu měla jen zanedbatelný efekt.

Ekonomové tedy svou analýzu uzavírají s tím, že v Německu šel technologický pokrok ruku v ruce s posunem směrem od výroby ke službám, což samo o sobě snižuje celkovou produktivitu kvůli tomu, že ve službách je obecně nižší. Technologický pokrok vyvolaný informačními a komunikačními technologiemi pak zvedá produkt a stejně tak zaměstnanost a „obojí se vzájemně zhruba vyruší“. Což ukazuje, že „vyšší produktivita by neměla být brána jako hlavní cíl“ – vedle vyšší ekonomické aktivity se totiž mohou nové technologie projevit i vyšší zaměstnaností. Takže produktivita se sice nezvýší, ale pozitivní dopad nových technologií je přesto zřejmý.

Zdroj: VoxEU

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688