Patria (Patria Finance)
Cestování  |  26.11.2021 11:49:52

Aerolinky, cestovky, ropa. Nová mutace maluje obrázek zkázy na trzích. Jsou ale i výjimky

Evropské akcie kumulují ztráty, ropa nižší o víc než 7 procent, propad amerických výnosů a zlato s japonským jenem a bezpečnými aktivy na zelené vlně. Taková je reakce globálních trhů na nový kmen koronaviru, podle dosavadních zjištění výrazně odlišný od těch dosavadních. Evropské a asijské země mezitím zavádějí tvrdší omezení na cesty z jižní Afriky, odkud byla nová mutace poprvé nahlášena.

Podle WHO má nová mutace, označovaná jako B.1.1.529, více než 30 mutací na takzvaném spike proteinu, který se vyskytuje na povrchu viru SARS-CoV-2, hraje ústřední roli při průniku do buněk těla a jsou proti němu namířeny moderní mRNA vakcíny. To je podstatně víc, než kolik jich má mutace delta, což by mohlo ovlivnit chování viru. Kompletní obrázek o tom, jak nová mutace reaguje na vakcíny, bude podle WHO během několika týdnů. Její experti o ní mají jednat už dnes v Ženevě.

Počet případů nákazy novou variantou je relativně nevysoký a omezuje se na oblast jižní Afriky s centrem v Gautengu, nejlidnatější části JAR. Genomy byly zjištěny také v Botswaně a Hongkongu, rozsah rozšíření nové mutace ale není zatím zcela znám. Řada zemí světa (kromě Česka také Británie, Izrael či Singapur) nicméně omezila nebo zakázala vstup na svoje území z vybraných afrických zemí.

V Evropě odnášejí akciový výplach nejvíce akcie v sektorech cestovního ruchu a zábavy, jako jsou TUI nebo Dufry. Celá tato podskupina (viz graf níže), nejmenší ze všech v indexu Stoxx 600, spadla dnes až o 7 procent, umazala zisky za celý rok a ze všech sektorů je letos zatím jediná v červeném. Letecká společnost IAG, kam spadají British Airways, se propadla o 21 %, Lufthansa odepisuje 10 %. V červeném jsou ale všechny podsektory panevropského indexu Stoxx Europe 600 v čele se energiemi a financemi.

7

Také americké obchodování, zkrácené by po Dni díkůvzdání, by mohlo začít s ostrou ztrátou. Futures na S&P 500 a DJIA padaly dnes nejvíce od září, futures na DJIA naposledy o 1,3 %, na indikacích pro Nasdaq 100 byl propad o 1 procentní bod nižší. Akcie provozovatele výletních plaveb Carnival se propadly v premarketu o 12 %. Nahoru šly naopak akcie firem jako Zoom Video, které zajišťují potřeby lidí „uvězněných“ ve domácnostech. Zoom Video Communications v premarketu +7,6 %.

Radost mohou mít i bezpečná aktiva. Desetileté americké výnosy klesly o 11 bazických bodů a japonský jen poskočil nejvíc od března 2020, kdy se pandemie rozbíhala a investoři hledali bezpečí. Zlato hlásí přírůstek o zhruba jedno procento.

Obrázek zkázy dokresluje ropa. Americká WTI spadla i o více než 7 procenta. Vůči včerejšímu závěru byl barel naposledy o více než pět dolarů levnější. Severomořský Brent, který včera zavíral nad 81 dolary, se dnes přibližoval i 77 dolarům za barel.

Zdroje: Bloomberg, CNBC, Reuters, https://www.stoxx.com/

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688