Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  25.11.2021 15:37:59

Lidé se snaží zachránit své úspory. Podle odborníků čeká Česko až 15 let vysoké inflace

Vrtkavá investice, nebo sázka na jistotu? Na zlato lze pohlížet různě, investoři ale mají jasno. V reakci na rostoucí cenu zlata a zvyšující se inflaci roste i zájem Čechů o investice do drahých kovů.

Přestože Češi ve srovnání s ostatními vyspělými státy prozatím nepatří k zásadním fanouškům nákupu drahých kovů, majitelů zlata je mezi nimi dost. Jejich počty navíc v současné době rychle rostou. „Podle našich odhadů mohlo být mezi investory v Česku v minulém roce 15 až 20 tun zlata. V tomto roce očekávám nárůst minimálně o další dvě až čtyři tuny. Pokud převedeme aktuální cenu zlata, mohly by mít české domácnosti ve zlatě uložených až 35 miliard korun. Vzhledem k stále zvyšující se inflaci lze předpokládat, že počet Čechů nakupujících drahé kovy v roce 2022 prudce stoupne,“ řekl Roman Pilíšek, spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Už v letošním roce stoupl počet lidí, kteří se své úspory snaží zachránit před inflací nákupem zlata nebo stříbra. Tyto drahé kovy drží stabilně svoji hodnotu. „Zlato patří mezi drahými kovy k nejkupovanějším. Cenově oproti minulému roku oslabilo, cena ale spadla ze skokového růstu, který přinesla pandemie. Rok 2021 byl rokem upevňování ceny, která v období od konce roku 2018 do poloviny roku 2020 vzrostla měřeno v českých korunách o 76 procent. Od poloviny roku 2020 do současnosti cena zlata klesla od vrcholu o 10 procent a nyní zde stagnuje. Stříbro podobně jako zlato v období od konce roku 2018 do poloviny roku 2020 vzrostlo o 100 procent. Od poloviny roku 2020 do současnosti cena stříbra stagnuje přibližně kolem 13 procent od vrcholu ceny,“ popsal Roman Pilíšek.

Podle odborníků cena zlata dále poroste, velký vliv na to má rostoucí inflace, ta potrvá několik let. „V zásadě zlato vyčkává, jak se vyvinou inflační očekávání a vývoj pandemie koronaviru a na ní navázané hospodářské oživení. Pokud se stávající růst cen rychle nezastaví a roztočí se inflační spirála, pak cena zlata bude bezesporu růst, ostatně jako ostatní hmotné statky. Na místě investora bych volil postupnou přeměnu úspor do drahého kovu až do výše 1/3 majetku,“ doporučil Roman Pilíšek.

Podle odborníků je pravděpodobné, že v roce 2022 bude historické maximum ceny zlata pokořeno. „Historickou hodnotu 46 tisíc korun za unci by zlato mělo brzy překonat. Dále se vše bude odvíjet od růstu a setrvání vysoké inflace. Domnívám se, že tak jako jsme měli období nízké inflace, nyní nás čeká deseti- až 15leté období vysoké inflace. Inflace je ostatně nejjednodušší forma snižování dluhové zátěže, jak osobní, tak i státní. Nejen že se bude jednat o inflaci, ale přímo o stagflaci - vysoký růst cen a nízký hospodářský růst,“ uzavřel Roman Pilíšek.


Společnost ZLATÉ REZERVY s.r.o. je obchodní společností zabývající se prodejem a výkupem fyzického investičního zlata a stříbra v podobě uzančních slitků a mincí od roku 2010. Fyzické investiční zlato a stříbro je svým charakterem zboží, jehož cena je ovlivňována vývojem na světových trzích - držitel takovéhoto zboží je tedy vystaven riziku ztráty. Společnost pokládá služby spojené s výkupem investičního zlata a stříbra za stejně významné jako při prodeji. Je si plně vědoma skutečnosti, že každý držitel zlata a stříbra může dříve nebo později potřebovat svou investici směnit na hotovost. Společnost ZLATÉ REZERVY s.r.o. poskytuje smluvní garanci, že od svého zákazníka kdykoliv odkoupí investiční zlato a stříbro zpět.









Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688