Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  25.11.2021 09:53:43, aktualizováno 27.11.2021 09:07:51

Česká zbrojovka: Mírně slabší než očekávaný EBITDA zisk, ale zvýšený letošní výhled

CZG reportovala normalizovaný EBITDA zisk za letošních 9 měsíců na úrovni 1,61 mld. , meziročně o 46% výše a asi 4% pod konsenzuálními odhady. Důvodem zaostání za odhady jsou o 2% nižší než očekávané tržby a nižší než očekávaná EBITDA marže o 50 bazických bodů.

Tržby rostly meziročně o 53% na 7,6 mld. , asi 2,2% pod odhady konsenzu. Růst byl zejména díky konsolidaci Coltu a díky dodávkám pro Českou armádu v rámci několikaletého kontraktu z roku 2020.Čistý zisk byl s meziročním růstem 90% na úrovni 901 mil. , což je asi 8% nad konsenzem díky vyššímu pozitivnímu dopadu z finančního výsledku ve výši 271 mil. (oproti našemu očekávání 132 mil. ), což vykompenzovalo nižší EBITDA zisk a vyšší než očekávané odpisy a amortizaci. Finanční výsledek byl podpořen přeceněním měnového zajištění, zatímco úrokové náklady rostly více než jsme očekávali. Čistý dluh na úrovni 4 mld. byl v souladu s našimi odhady.

Počet prodaných zbraní za letošních devět měsíců vzrostl meziročně o 37% na 463 tisíc a o 45% na 159 tisíc ve třetím kvartále. Průměrná prodejní cena se ve třetím kvartále podle našich kalkulací zvýšila o 23%, částečně díky většímu podílu prodejů dlouhých zbraní díky konsolidaci Coltu a dodávkám zbraní BREN české armádě.

Management potvrdil letošní výhled na tržby a EBITDA zisk na horní hranici rozpětí výhledu na 10,34-10,64 mld. tržeb a 1,99-2,19 mld. EBITDA. Management zopakoval, že hlavní překážkou zůstává schopnost uspokojit silnou globální poptávku a obtíže jak na straně vlastních výrobních kapacit, tak kapacit dodavatelů.

Výsledky za letošních devět měsíců hodnotíme celkově neutrálně. Tržby stejně jako marže byly pod našimi i konsenzuálními odhady, odhady byly nicméně ztížené konsolidací Coltu. Ta měla dopad na všechny úrovně hospodaření, marže Coltu jsou nižší než původně u CZG. Management potvrdil letošní výhled na horní hraně rozpětí, což znamená zvýšení výhledu tržeb asi o 1% a 5% na úrovni EBITDA. Domníváme se, že trh již očekával toto zvýšení výhledu po komentářích managementu v prvním pololetí o pokračující silné globální poptávce. Na úrovni čistého zisku jsou výsledky mírně negativní ve smyslu vyšších odpisů a vyšších úrokových nákladů, kurzové zajištění mělo na druhé straně pozitivní dopad. Konferenční hovor k výsledkům se koná od 16:00.

Petr Bártek, analytik České spořitelny

 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688