Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  25.11.2021 09:15:52

Česká a německá ekonomická nálada se zhoršuje

Indikátor ekonomického sentimentu v České republice, který Český statistický úřad zpracovává v podobě bazického indexu, se meziměsíčně snížil o 0,1 bodu na 95,2 bodu. Index ekonomického sentimentu se skládá ze dvou složek. Za poklesem celkového indexu stojí především pokles důvěry běžných spotřebitelů, který klesl o 8,1 bodu na 90,4 bodu. Hlavním důvodem je zhoršující se pandemická situace a rostoucí inflace. Pro následujících 12 měsíců tak více spotřebitelů očekává zhoršení ekonomické situace. Naopak to bylo s důvěrou podnikatelů, která vzrostla o 1,5 bodu na 96,2 bodu.

Posílení důvěry podnikatelů lze najít ve dvou ze čtyř měřených oblastech. Ekonomický sentiment podnikatelů v průmyslu se po čtyřech meziměsíčních poklesech v řadě zlepšil. Zvýšil se počet podnikatelů v průmyslu, kteří očekávají vyšší objemy produkce pro další tři měsíce. Naopak hodnotí sílu poptávky po průmyslových výrobcích hůře než v říjnu. Ve stavebnictví je důvěra také o něco vyšší ve srovnání s říjnem. I přes zimní období, kdy dochází k omezení venkovních stavebních činností, neočekává většina podnikatelů ve stavebnictví snížení počtu zaměstnanců v odvětví.

Odvětví obchodu a vybraných služeb naopak registruje horší ekonomický sentiment. Většina dotázaných podnikatelů pak očekává dramatické zvyšování cen poskytovaných služeb, což je v souladu s naší prognózou vývoje cen i s prognózou ČNB. Relativně dobrá nálada a situace v české ekonomice bude velmi mírně působit tlak na pevnější korunu. Případné zhoršení ekonomické výkonnosti ČR, či zhoršení výhledu pro další měsíce, by naopak tlačilo na její oslabení.

Situace v Německu je o něco horší než v České republice. IFO Business Climate Index, měřící ekonomický sentiment podnikatelů v Německu, v říjnu klesl ze zářijových 98,9 na 97,7 bodu. V očekávání německých podnikatelů pro následující měsíce je cítit silný skepticismus. Hlavním důvodem jsou problémy na straně nabídky, kdy německá ekonomika velmi silně trpí nedostatky výrobních vstupů a zdražováním. V německém průmyslu se tak nálada, na rozdíl od toho v České republice, zhoršila. Problémy v německé ekonomice vedle neochoty utahovat měnovou politiku ze strany ECB působí na oslabování kurzu eura.

Meziroční růst HDP v USA ve třetím čtvrtletí roku 2021 dle aktualizovaného odhadu dosáhl 2,1 %. Trhy očekávaly o jednu desetinu procentního bodu vyšší výsledek. V předchozím čtvrtletí dosahoval růst americké ekonomiky 6,7 %. Za růstem HDP v USA stála především silná spotřeba domácností a zvýšení investiční aktivity. V říjnu v USA meziročně vzrostla také výše osobních příjmů. Konkrétně o 0,5 %. Samozřejmě je nutné reflektovat dopady šíření viru COVID-19 na světovou ekonomickou situaci. V počtu nových případů nákazy virem přepočtených na obyvatele je na tom USA lépe než EU.

Americká ekonomika je v dobré kondici, což je také jedním z důvodů posilování dolaru. Dolarový index, který měří sílu dolaru proti hlavním měnám atakuje hranici 97 bodů, což odpovídá růstu o 0,42 % za posledních 24 hodin.

Pavel Peterka

Zastupuje pozici hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen. Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
02.04.2024  Japonský jen se dostal na 34leté minimum, zatímco dolar vládne David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688