Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
Zdravotnictví  |  25.11.2021 08:48:00

VZP přinesla na jednání Komise AKČR pro zdravotnictví hned dvě dobré zprávy. Navýší příspěvky pro mobilní očkovací týmy i domácí hospicovou péči

VZP přinesla na jednání Komise AKČR pro zdravotnictví hned dvě dobré zprávy. Navýší příspěvky pro mobilní očkovací týmy i domácí hospicovou péči

25. listopadu 2021 08:48, Ing. Helena Frintová

Snadnější práce mobilních očkovacích týmů a lepší financování domácí hospicové péče. To byla hlavní témata úterního jednání Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví. Potvrdila to její předsedkyně a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová, která na jednání komise přizvala i náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro zdravotní péči Jana Bodnára. Ten komisi informoval o lepším financování mobilních očkovacích týmů a navýšení plateb za domácí paliativní péči.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si je vědoma důležitosti mobilních očkovacích týmů a je proto připravena jejich činnost finančně podpořit. Konkrétně chceme nabídnout těmto týmům bonifikaci ve výši 8 tisíc korun, který vyplatíme za každý výjezd, na kterém se podaří naočkovat minimálně dvacet našich pojištěnců,“ vysvětlil náměstek ředitele Bodnár a dodal, že peníze bude pojišťovna vyplácet za každý výjezd mobilního očkovacího týmu. Bonifikace bude probíhat pomocí nového specifického výkonu pro mobilní týmy. Neméně důležité je podle něj i podpora domácí paliativní péče, kde je navýšení finančního příspěvku na péči o klinicky nestabilního pacienta a klinicky nestabilního pacienta se závažnými symptomy plánováno k 1. lednu 2022 a to z 1648 korun na 1905 korun u vyššího typu výkonu (80091) a u nižšího typu výkonu (80090) z 1291 na 1487 korun. Technicky bude navýšení provedeno pomocí navýšení hodnoty bodu.

„Toto jsou výborné zprávy. Jsou to dvě věci, které jsme skutečně chtěli a jsou to konkrétní výstupy. Myslím, že všichni kolegové hejtmani z celé České republiky budou spokojeni, protože všichni vnímáme, že hospicová péče, to znamená i mobilní hospicové týmy, jsou dnes na hraně ufinancovatelnosti a z každého kraje je finančně podporujeme. A pokud tedy dojde k tomu, že tyto částky budou navýšené ze strany VZP, tak je to pro nás velmi dobrá zpráva,“ reagovala předsedkyně komise Ilona Mauritzová. Dodala, že je velice ráda za vyslyšení žádosti hejtmanů ohledně mobilních očkovacích týmů. To je podle ní velice přínosné ve chvíli, kdy jsou kraje zahlceny očkováním a výjezdy nejen do sociálních lůžkových zařízení, protože dosud stále chybí adekvátní zapojení praktických lékařů do očkování. „V Plzeňském kraji je do něho zapojeno pouze 30 %“, vyčíslila pro příklad Ilona Mauritzová.

Následně se komise zabývala návrhy, které se týkaly podávání monoklonálních protilátek, a přijala dvě usnesení, která budou zaslána MZ. Třetí přijaté usnesení se týkalo nedostatku těchto látek.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688