Okénko investora  |  24.11.2021 18:19:42

Zdražování pohonných hmot končí

„Přísnější opatření proti pandemii koronaviru jsou zaváděna v mnoha zemích po celém světě. Důsledkem těchto opatření bude snížení mobility lidí. To povede k poklesu poptávky po pohonných hmotách, což by mělo snížit cenu na ropném trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Spojené státy oznámily, že uvolní 50 milionů barelů ropy ze svých strategických rezerv. Cílem tohoto opatření má být snížení ceny ropy, která koncem října vystoupala na své sedmileté maximum. Zároveň tím Joe Biden reaguje na neochotu kartelu OPEC a jeho spojenců zvýšit těžbu ropy. Snažení Spojených států bude koordinováno s dalšími zeměmi. Například Indie by měla uvolnit 5 milionů barelů ropy, Japonsko 4,2 milionu barelů ropy a Británie 1,5 milionu barelů ropy.

 

 

Uvolnění strategických zásob ropy je pozoruhodný počin, nicméně situaci na trhu příliš nezmění. Jen Spojené státy spotřebují přibližně 20 milionu barelů ropy za den. Takže na trh uvolní jen 2,5 dne své vlastní spotřeby, což lze označit jako pár kapek v moři. Cena ropy je přitom v posledních dnech velice proměnlivá. Nejprve klesla o více než 10 procent, aby následně začala růst. Aktuálně se pohybuje na úrovni 82 dolarů za barel.

 

Na čerpacích stanicích by již nemělo docházet ke zdražování. Ceny pohonných hmot by měly stagnovat či dokonce mírně klesat. Nelze však očekávat, že by se pokles ceny na ropném trhu plně promítl do cen benzínu a nafty. Pumpaři za sebou mají náročné období a budou si chtít udržet vyšší marže. Při zlevňování proto budou určitě liknavější, než když zdražovali.

 

Navíc poklesu cen pohonných hmot brání oslabování kurzu koruny vůči dolaru, které pozorujeme i přes zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou. Koruna je vůči dolaru dokonce nejslabší od začátku listopadu 2020. V případě zhoršování pandemické situace lze navíc očekávat, že koruna vůči dolaru dál oslabí, protože se investoři budou stahovat z menších měn na rozvíjejících se trzích do stabilnějších měn, jako jsou dolar a euro. 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688