Martin Lunáček (Portu)
Finanční rady  |  24.11.2021 13:57:18

Checklist: Jak odhalit podvodnou investici?

Portu radí: Jak při investování nenaletět?

 

S všeobecným růstem zájmu lidí o investování se objevuje stále více pochybných investičních nabídek nebo podvodných společností, jejichž cílem je hlavně obohacení sebe samotných.

Roste tak bohužel i počet lidí, kteří se při výběru správné investice spálí a o část nebo veškeré své vložené peníze přijdou. Přitom by tomu tak být nemuselo, kdyby si lidé o nabízené investici zjistili více.

Ukázkovým příkladem z nedávné doby byl fond Growing Way Ondřeje Janaty, ve kterém lidé přišli o 1,5 miliardy korun. Projektů, které budí pochybnosti či rozpaky, je ale více a do některých lidé stále vkládají své úspory, ačkoli reálně hrozí, že o ně přijdou.

V tomto článku si představíme několik klíčových oblastí, na které je dobré se podívat předtím, než do něčeho vložíte peníze.

Kdo za investiční nabídkou stojí?

Vždy je dobré zjistit si více informací o firmě, jejíž produkt zvažujete koupit – vyhledat si v obchodním rejstříku její majetkovou strukturu, zkontrolovat, kdo je majitel, kdo firmu vede a jaké zkušenosti a reference má firma v oboru. Dále je dobré podívat se třeba na to, zda firma zveřejňuje povinné účetní závěrky a kdo je audituje.

V případě Portu je provozovatelem společnost WOOD & Company, která má 30letou tradici a je největším obchodníkem s cennými papíry v České republice. Jedná se o společnost s českými majiteli a bohatými zkušenostmi v oblasti investic.

 

Je společnost regulovaná a má potřebné licence?

Při investování je dobré svěřovat peníze důvěryhodným institucím. Takovým prvkem důvěryhodnosti je například licence k poskytování investičních služeb a dohled ČNB nad činností společnosti. Pokud společnost není regulovaná, a tedy není pod dohledem ČNB, chybí investorům potřebná ochrana. V případě jakéhokoli problému pak například není u neregulované společnosti možnost obrátit se na ČNB, finančního arbitra nebo požadovat náhradu z garančního systému.

Například tvrzení, že společnost s ČNB „konzultuje“, samo o sobě nic neznamená. Pokud se jedná o neregulovanou společnost, ČNB se o její činnost nezajímá – nemá to v popisu práce. O žádné ochraně investora pak nelze mluvit.

U Portu je licence obchodníka s cennými papíry a dohled ČNB samozřejmostí. Stejně tak pojištění vkladů a oddělení klientského majetku od majetku společnosti. Více si můžete přečíst zde.

 

Jak funguje samotný produkt?

Zde v první řadě platí poučka: investujte jen do toho, čemu rozumíte.

Dokážete během chvilky pochopit, co se s vloženými penězi stane, k čemu budou použity, co přesně budete vlastnit a jak vznikne výnos? Pokud ne, mějte se na pozoru. Je-li systém příliš složitý, bude v něm pravděpodobně mnoho prostoru pro případný podvod, kličky a vaše poškození.

Důležitá by pro vás měla být transparentnost. A to jak v oblasti fungování, tak například v tom, jak je stanovena cena, za kterou produkt nebo aktivum nakoupíte a následně také prodáte.

Pokud si kupujete například ETF nebo akcie veřejně obchodované na burze, je cena stanovena tržními principy. Pokud se jedná o investici veřejně neobchodovanou, mělo by vás zajímat, zda je její cena dána například nějakým podkladovým aktivem, nebo je pouze virtuální.

Hodnotu reálných aktiv jako například nemovitostí, komodit nebo sběratelských předmětů není tak složité určit třeba na základě referenčních prodejů obdobných aktiv nebo znaleckým posudkem. Není-li však investice ničím podložena, jako je tomu například u všemožných tokenů, cena je ryze spekulativní. Pokud je navíc tato spekulativní cena stanovena jen rozhodnutím jeho vydavatele, je to více než podezřelé.

 

Působivá marketingové lákadla?

Na první pohled podezřelé jsou investice, které svůj výnos prezentují jako „garantovaný“ nebo „zaručený“, aniž by řekli čím. S každou investicí je spojené určité riziko. Výnos je totiž právě odměnou za ono nesené riziko a čím je potenciální výnos lákavější, tím větší riziko bude investice představovat. Proto si vždy při zvažování nabídky „garantovaného výnosu“ klaďte otázku, kdo vám ho garantuje třeba v momentě, že daná společnost zkrachuje nebo když obchodník, který vám výnos nabízí, prostě zmizí.

Slibuje-li vám někdo pohádkové zhodnocení v řádu desítek procent ročně, bude to také možná podvod. Jistě, i akciové trhy některé roky historicky posílily třeba o 30 % a více, není to však běžné a rozhodně to nelze předvídat. Ani nejbohatší lidé na planetě a investoři jako třeba Warren Buffet to neumí. A kdyby to někdo skutečně dokázal, spíše by si užíval někde na pláži, než nabízel investice lidem ve střední Evropě.

 

Multi level marketing.

Kombinace všeho výše?

Obzvláště podezřelé jsou investiční nabídky, u kterých nalezneme kombinace více, nebo dokonce všech výše popsaných praktik. Od takových by měl zodpovědný investor dát ruce pryč. A pokud už se někdo rozhodne do spíše takové sázky než investice jít, měl by počítat s tím, že zadáním odchozí platby své peníze možná viděl naposledy.

 

Pro úplnost jen doplníme, že cílem tohoto článku není označovat nějaký konkrétní produkt za podvodný, ale spíše vyzvat vás, investory, k obezřetnosti. Pomoci vám předejít třeba tomu, že přijdete o peníze. Investujte zodpovědně.

Martin Lunáček

Martin přetváří myšlenky v realitu. Od začátku projektu pracuje na vývoji produktu od provádění tržních analýz, návrhu konceptu až po definici komunikační strategie a umístění značky na trh.






Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688