Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Z domova  |  24.11.2021 10:43:43

Válek chce do hry vrátit PCR testování. Jde o epidemiologicky i ekonomicky rozumný krok


Pravděpodobný budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na dnešní tiskové konferenci představitelů předpokládané nadcházející vlády uvedl, že by jako „vstupenka“ do restaurací, gastrozařízení a obecně provozoven sektoru služeb mohl sloužit dostatečně čerstvý negativní PCR test. Válek doplnil, že si je jistý, že existuje kapacita pro dostatečné testování tímto typem testů. 

Umožnění přístupu lidem s negativním PCR testem má svojí epidemiologickou i ekonomickou logiku. Platí totiž, že také očkovaní lidé mohou nákazu covid-19 přenášet. Například vakcína Janssen, kterou se nadále očkují lidé například na Hlavním nádraží Praha, má podle studie zveřejněné v listopadu ve vědeckém žurnálu Science aktuálně účinnost proti přenosu nákazy pouze zhruba třináct procent. Čerstvý PCR test je tedy v řadě případů mnohem spolehlivějším dokladem bezinfekčnosti než doklad o plném očkování. Podle Válka by se PCR testy museli prokazovat také očkovaní lidé, pokud jim od druhé dávky uplynulo více než šest měsíců a dosud nemají dávku třetí.  

Krok má smysl i ekonomicky, neboť prokazování PCR testy by mělo umožnit přístup do provozoven služeb i lidem, kteří očkování odmítají. Nastupující Fialova vláda totiž na zmíněné tiskové konferenci zopakovala, že povinné očkování zavádět nehodlá. V dospělé populaci ČR tak i v příštích dlouhých měsících mohou přetrvávat až nižší desítky procent osob, které očkovány nejsou. Jejich trvalejší odliv z restaurací a dalších provozoven služeb samozřejmě znamená citelný pokles příslušných tržeb, v řádu desítek procent. Pokud se tito lidé alespoň zčásti vrátí, návštěvnost daných podniků se zlepší. A to i proto, že mezi očkovanými se zmírní tendence ke spontánnímu lockdownu. Bude totiž zajištěno, že zařízení navštěvují buď pouze ti, co jsou poměrně čerstvě plně naočkováni, nebo ti, kteří disponují negativním PCR testem. Opadne tak obava z přenosu nákazy. Do daného podniku, třeba restaurace, tak zavítají ochotněji i ti, kteří se nyní zdráhají tak učinit.   

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688