Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  24.11.2021 10:29:09

Kofola: Zisk ve 3Q v souladu s odhady, letošní výhled mírně snížen


Kofola dnes oznámila výsledky za třetí kvartál 2021. Tržby rostly meziročně o 1,6% na 2,12 mld. , v souladu s konsenzem. Kofola již dříve oznámila růst tržeb za červenec/srpen (+1%/+5%), takže prostor pro překvapení byl nižší. Tržby v ČR a SK meziročně poklesly o 1,9% ( což bylo asi 0,5% pod našimi odhady) z velmi vysoké báze v loňském roce, kde byly tržby podpořeny vyšším podílem dovolených trávených v tuzemsku. Tržby v Adriatickém regionu těžily z velmi dobré turistické sezóny a meziročně rostly o 13,4%, asi 0,5% nad našimi odhady. Nejmenší segment Fresh&herbs rostl o 6,6%, což bylo přes 6% nad našimi odhady. Firma uvedla, že tržby v říjnu rostly meziročně o 22% a poskytla výhled na letošní tržby na úrovni 5% meziročního růstu. To je v souladu s dosavadním vývojem za 9 měsíců.

Upravený EBITDA zisk dosáhl 517 mil. , meziročně o 7% níže kvůli nižší hrubé marži a rostoucím administrativním nákladům, což nebylo plně kompenzováno poklesem prodejních a marketingových nákladů a vyššími ostatními provozními příjmy. EBITDA byla asi 2% nad konsenzuálními a našimi odhady díky vyššímu ostatním provozním příjmům (jež zahrnují státní COVID podporu) a nižším než očekávaným prodejním a marketingovým nákladům. Upravený čistý zisk meziročně klesl o 16% na 262 mil. , asi 1% nad konsenzem, díky vyššímu EBITDA zisku a poklesu odpisů a amortizace, zatímco finanční náklady a efektivní daňová sazba byly mírně vyšší, než jsme očekávali.

Management mírně snížil horní hranici rozpětí výhledu na letošní EBITDA zisk z 1 150 mil. na 1120 mil. , rozpětí je nyní tedy na 1,08-1,12 mld. . Management jako důvod zmínil rostoucí náklady na energie, dopravu a materiály. Zadlužení se mezikvartálně snížilo z 3,3násobku na 2,9násobek poměru čistý dluh/EBITDA, což je v souladu s našimi odhady. Zadlužení by tak mělo zůstat pod úrovní bankovních kovenantů i po výplatě dividendy 13,5 na akcii ve 4.kvartále.

Tržby byly v souladu s odhady s mírným meziročním růstem díky dobré sezónně v Adriatickém regionu, segment Fresh & Herb byl lepší než jsme očekávali, zatímco tržby v ČR/SK byly ve srovnání se silným loňským třetím kvartálem slabší. Rostoucí tlak na hrubou marži byl na úrovni EBITDA zisku vykompenzován hlavně ostatními provozními příjmy. Rostoucí finanční náklady zase kompenzovaly nižší odpisy a amortizace. Management mírně snížil výhled na EBITDA zisk a zvýšil výhled na investice. Výsledky tedy celkově hodnotíme mírně negativně. V příštím roce očekáváme rostoucí provozní nákladové tlaky a budeme sledovat, zda je Kofola bude schopna přenést na zákazníky. Rostoucí PRIBOR sazby rovněž v příštím roce zvýší náklady financování. Konferenční hovor k výsledkům začíná ve 15.00.

Petr Bártek, analytik.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688