Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Zábava  |  24.11.2021 06:00:00

Freddie Mercury odešel před 30 lety. Která píseň byla jeho nejoblíbenější?

Letos v září by se Freddie Mercury dožil sedmdesáti pěti let. Do rockového nebe však předčasně odešel již před třiceti lety, když v neděli 24. listopadu 1991 zemřel ve svém londýnském domě v Garden Lodge. Netuše, že se nedočká příchodu ani dalšího měsíce, vydal pouhý den před svou smrtí prohlášení, že trpí syndromem získaného selhání imunity. A právě díky AIDS vlastně nedokázal překonat zápal plic, který byl v úmrtním listu uveden jako hlavní příčina jeho skonu.

Již 5. září 1991 tentokrát při poklidné oslavě svých posledních narozenin byl Freddie Mercury zřejmě smířen, že nevyléčitelná nemoc nezadržitelně dále zhoršuje jeho zdravotní stav. Nedlouho poté se tak dokonce rozhodl přestat užívat potřebné léky. Poslední dny života pak trávil prakticky jen na lůžku. Zhoršoval se mu zrak a ke konci i odmítl návštěvu rodičů, když je chtěl uchránit před pohledem na umírajícího syna. Poslední hodiny života u něj byli jeho partner Jim Hutton, kuchař Joe Fanelli, kamarád Dave Clark (bubeník skupiny The Dave Clark Five) a komorník a vlastně též blízký přítel Peter Freestone. A samozřejmě také Freddieho nejoblíbenější kočka Dalilah.

Bystří diváci filmu Bohemian Rhapsody si v titulcích všimli výrazného poděkování za pomoc při vzniku snímku právě Peteru Freestonovi. Ten již 20 let žije v České republice a loni již získal i občanství. Tvůrci zmiňovaného filmu byl před 4 lety požádán o pomoc/konzultace při natáčení a z původně několikadenní návštěvy vznikl několikaměsíční pobyt zpět v Londýně.  Freestone přispěl k tomu, že se v komparzu filmu nakonec objevil také jeden Čech. Zpěvák a herec Milan Šatník se mihl ve scéně týkající se pobytu Mercuryho v Mnichově při krátké návštěvě Mary Austinové.

Peter Freestone a Milan Šatník se seznámili již před lety. Z jejich spolupráce vznikl mj. projekt „Titanic Freddie AIDS“. Tedy osvětový projekt určený primárně pro mládež, se kterým objíždějí nejen české školy. Společně také vystupují v rámci talkshow, kde kromě vyprávění o Freddiem zaznívají i v upraveném podání hity kapely Queen.

 

A nejspíše již počátkem roku dojde na další jejich počin. Hudební album, které může přitáhnout právě fanoušky Mercuryho. Milan Šatník, který nově vystupuje pod uměleckým jménem Milan Devinne, totiž se svou kapelou nazpíval nové písničky otextované Freestonem. A týkat se mají právě frontmana kapely Queen. Řady významných momentů života Freddieho Mercuryho, včetně toho nejsmutnějšího.

Přestože sám Freddie Mercury nikdy na otázku jeho nejoblíbenější písničky kapely Queen neodpověděl, Peter Freestone v tomto ohledu zmiňuje Somebody to Love. Shodou okolností snad jediná píseň, při jejíž interpretaci se někdo dokázal přinejmenším přiblížit schopnostem Mercuryho. Nezapomenutelně ji podal George Michael právě při koncertní poctě Freddiemu v dubnu 1992 ve Wembley.

Každopádně Somebody to Love si lze v podání Freddieho Mercuryho níže připomenout v jedné z nejvydařenějších live verzí z vystoupení v Milton Keynes z června 1982.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688