Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  23.11.2021 00:00:00

Královéhradecký kraj rozšířil kapacity testování a hledá způsoby, jak ulevit přetíženým nemocnicím

23. 11. 2021 Autor: Lukáš Vaníček

Královéhradecký kraj patří v současné chvíli k jednomu z nejméně postižených regionů v republice, nicméně i zde počty neustále narůstají. Stálá pracovní skupina krizového štábu Královéhradeckého kraje na dnešním pravidelném jednání vyhodnotila stávající situaci. Klíčové pro následující dny bude testování, včasné podání monoklonálních protilátek, pokračující očkování a volná lůžka v nemocnicích.

„Zvyšuje se počet nakažených a roste potřeba testování metodou PCR, a to nejen kvůli plošnému testování ve školách. Laboratoře v krajských nemocnicích a Fakultní nemocnici Hradec Králové proto zdvojnásobily své kapacity oproti jarnímu stavu na téměř dva tisíce testů denně. Ve stávajících podmínkách je to maximální kapacita, ale hledáme možnosti, jak dokoupit další kapacity v externích laboratořích,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji testy odhalily ke včerejšímu dni 554 nově pozitivních. Aktuálně je nejhorší situace v okrese Hradec Králové a výrazně se zhoršuje také na Rychnovsku.

„Vzhledem k zvyšujícím se požadavkům na PCR testování připravujeme aktivaci mobilního odběrového týmu, který by zajišťovala Armáda ČR při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Vojáci by pomáhali s testováním žáků ve školách, kdyby plošné testování odhalilo velké ohnisko nákazy ve třídě a vyvstala tak potřeba ověření pomocí metody PCR,“ doplnil hejtman Červíček.

K 22. listopadu bylo v nemocnicích v kraji hospitalizováno 241 pacientů, z toho 36 na jednotkách intenzivní péče. Situace se však oproti minulým vlnám liší.

„Oproti jarní krizi máme daleko více případů necovidových pacientů, kteří vyžadují akutní péči. Nemocnice omezují neakutní zákroky, protože jim dochází lůžka následné péče. Hledáme proto možnosti překládání necovidových pacientů do jiných zařízení, kde by jim byla poskytnuta veškerá doléčovací péče. Je to způsob, jak ulevit přetíženým nemocnicím,“ doplnil Martin Červíček.

Lékaři v krajských nemocnicích a hradecké fakultní nemocnici podali už přes 400 infuzí s neutralizačními monoklonálními protilátkami proti viru SARS-CoV-2. „Radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink žádal praktické lékaře, aby své pacienty, u kterých hrozí zhoršení nemoci covid-19 a tedy hospitalizace, posílali na aplikaci monoklonálních protilátek. Prokazatelně to funguje a tímto způsobem se nám daří snižovat zátěž na nemocnice,“ doplnil hejtman Červíček.

V Královéhradeckém kraji bylo k pondělí 22. listopadu 320 589 lidí starších šestnácti let s ukončeným očkováním, což přesahuje 72 % obyvatel kraje. Posilující dávkou bylo naočkováno ke včerejšímu dni 34 617 lidí.

„Rozšiřujeme kapacity očkování, přidáváme termíny. Statistiky hospitalizovaných pacientů, kde převládají neočkovaní, potvrzují, že očkování funguje a má smysl. My uděláme vše pro to, aby každý zájemce dostal vakcínu,“ doplnil hejtman Červíček.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688