HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Podnikání  |  23.11.2021 13:37:06

Vladimír Dlouhý: Programy musí být nastartovány rychle a se zárukou, že peníze skutečně budou podnikatelům vyplaceny

Hospodářská komora České republiky oceňuje rozhodnutí vlády spustit kompenzační programy. Státní rozpočet výslovně s tímto výdajem pro letošní rok a ani pro rok 2022 ale nepočítá. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý proto označuje za důležité, aby vláda vyřešila i praktickou stránku zavedení tohoto mimořádného kroku. Jednak aby programy byly nastartovány rychle a netrvalo několik týdnů jejich spuštění, a jednak zda budou peníze vypláceny i za situace, kdy země patrně od příštího roku vstoupí na několik měsíců do tzv. rozpočtového provizoria. V takovém případě totiž výdaje státu každý měsíc smějí tvořit nejvýše dvanáctinu posledního rozpočtu.

„V prvé řadě zdůrazňujeme, že podnikatelé chtějí podnikat, ne čerpat dotace. Rozumíme, že stát má povinnost ochránit náš zdravotnický systém před kolapsem, a proto zavádí mimořádné kroky. Nikdo z podnikatelů není nadšen z toho, že vláda některým z nich od včerejška zakázala poskytovat služby vybrané skupině zákazníků, přesto to vnímáme jako realitu dne. Považujeme proto za legitimní, aby jim alespoň část ztráty za provoz významně omezeného byznysu stát nahradil,“ vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Hospodářská komora kvituje, že vláda k řešení aktuální situace sáhla po nástrojích odzkoušených během předchozích vln koronavirové epidemie a nepřišla s neočekávanými experimenty. „O vládou schválené výši jednotlivých kompenzací je jistě možné diskutovat, vnímáme samozřejmě i možnosti předluženého státního rozpočtu, v zásadě však vítáme, že bylo jednotně sníženo kvalifikační kritérium žadatelů o kompenzace z na jaře požadovaného nejméně 50% poklesu obratu, resp. tržeb, na aktuálních 30 %, protože jarním sítem propadla celá řada podnikatelů postižených vládními restrikcemi,“ podtrhuje Dlouhý.

Hospodářská komora rovněž upozorňuje, že pro praktickou realizovatelnost včerejšího rozhodnutí vlády o podpoře podnikatelů je zásadní i zajištění odpovídajících finančních zdrojů, protože jak daňový kompenzační bonus, tak dotační programy z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, ale i ministerstvem práce a sociálních věcí opětovně připravovaný Antivirus B budou téměř jistě vypláceny až v příštím roce.

„Odcházející vláda by měla podnikatele ujistit, že její návrh je reálný. Proto by měla potvrdit, že jak její návrh státního rozpočtu na rok 2022, tak zejména pravidla případného rozpočtového provizoria umožní bezproblémové vyplácení kompenzací,“ zdůrazňuje Dlouhý. „Považoval bych rovněž za samozřejmé, že odcházející premiér a ministryně financí konzultují svá rozhodnutí o kompenzacích se svými předpokládanými nástupci, neboť to bude nejspíše až nová vláda, která je bude fakticky vyplácet,“ dodává.

Podnikatelé si od letošního jara mohli vybrat ze dvou druhů částečné kompenzace vypočtené buď podle počtu zaměstnanců (program označený jako COVID 2021), nebo podle výše ztráty (program COVID Nepokryté náklady). Nárok na kompenzaci vznikl ale jen těm podnikatelům, kterým se kvůli vládním zákazům tržby propadly o více než 50 %. Za každého zaměstnance tak firmy mohly žádat o kompenzaci 500 za zaměstnance, nebo žádat o proplacení 60 % nepokrytých nákladů. Režim B programu Antivirus umožňoval v případě omezení odbytu či výpadku výrobních vstupů, aby zaměstnavatel obdržel kompenzaci ve výši 60 % z vyplacených náhrad mzdy včetně pojistných odvodů.

Hospodářská komora připomíná, že kompenzace státu vždy pokrývaly pouze částečně výdaje zcela uzavřených nebo vládou výrazně omezených podniků, jde například o nájemné, leasing, energie či třeba pojištění. Zbylé měsíční náklady (tedy v případě programu COVID Nepokryté náklady jde o 40 %) si podnikatelé museli obstarat sami, například půjčkami od bank, penězi od rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv. Stejná situace je i tentokrát.

V programu COVID 2021 ke konci září podnikatelé podali 14 598 žádostí o zhruba 6,5 mld. . V programu COVID Nepokryté náklady podali 8 196 žádostí přibližně za 7 mld. . Data Hospodářské komoře poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě oficiální žádosti prezidenta Hospodářské komory, on-line jsou na stránkách HKČR.

Miroslav Diro
Tiskový mluvčí
Hospodářská komora České republiky







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688