mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  23.11.2021 10:09:00

Praha hostila zasedání česko-kazachstánské Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci

Praha hostila zasedání česko-kazachstánské Mezivládní komise pro hospodářskou spolupráci

23.11.2021 / 09:10 | Aktualizováno: 23.11.2021 / 10:09

Ve dnech 11.-12.11.2021 se v Praze uskutečnilo 11. zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci mezi ČR a Kazachstánem. Českou delegaci složenou ze zástupců řady ministerstev, vládních agentur a českých firem vedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Tauberová. V čele dvacetičlenné kazachstánské delegace byl náměstek ministra obchodu a integrace Kajrat Torebajev. V rámci plenárního zasedání byla kromě závěrečného Protokolu podepsána řada memorand o spolupráci, zejména v oblasti dopravy.

Bilaterální mezivládní akce se zúčastnili představitelé českých ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy, financí, zemědělství, školství, sociálních věcí, životního prostředí a agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. Z kazachstánské strany byli přítomni zástupci ministerstva průmyslu a infrastrukturního rozvoje, školství a vědy, energetiky, zdravotnictví, dále ekologie, geologie a přírodních zdrojů, informací a sociálního rozvoje a státních společností KazAtomProm, QazTrade a KazInvest. Součastí delegací byl též náměstek ministra průmyslu a infrastrukturního rozvoje Kazachstánu Ruslan Baimišev, náměstek ministra dopravy ČR Jan Sechter a velvyslanci obou zemí Rudolf Hykl a Marat Tazhin.

V rámci programu proběhlo jednání sektorových pracovních skupin a expertů, podnikatelský seminář zaměřený na představení obchodních a investičních možností spolupráce mezi ČR a Kazachstánem a plenární zasedání Komise. Doprovodný program zahrnoval návštěvu českých výrobních podniků kazachstánskými představiteli. Na závěr plenárního zasedání Komise bylo kromě závěrečného Protokolu podepsáno Memorandum o spolupráci v oblasti dopravy a dopravní infrastruktury mezi Ministerstvem dopravy ČR a Ministerstvem průmyslu a infrastrukturního rozvoje Kazachstánu a Memorandum o vzájemném porozumění a spolupráci mezi QazTrade a CzechTrade.

Důraz byl v průběhu jednání kladen zejména na spolupráci v oblasti obchodně-investiční, průmyslu vč. obrany, energetiky, zemědělství, dopravy a dopravní infrastruktury, školství, cestovního ruchu a další. Velký rozvoj česko-kazachstánských vztahů byl zaznamenán v oblasti letectví, ať už ve spojitosti s modernizací letounů L 39, školením kazachstánských civilních pilotů v ČR či podporou přímé linky. Byly akcentovány oblasti strojírenství, těžby, metalurgie, chemie a zemědělství vč. perspektivních projektů českých firem.

Poslední zasedání se uskutečnilo v listopadu 2019, od té doby proběhlo nastavení nové struktury Mezivládní komise, v rámci které došlo zejména ke změně gestora na kazachstánské straně na ministerstvo obchodu a integrace. Další, v pořadí již 12. zasedání, je plánováno na rok 2023 v Kazachstánu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688