plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.11.2021 00:00:00

Plzeň prodá nevyužitý pozemek, za peníze by ráda opravila byty pro mladé

Plzeň prodá nevyužité pozemky v západní části areálu bývalých kasáren v lokalitě Zátiší společnosti CTP VIII, spol. s r. o., která za ně v městské soutěži nabídla 232 milionů korun. Společnost na pozemcích plánuje kombinovat celou řadu funkcí inovativní výroby, výzkumu, vývoje a služeb. Město by chtělo část získaných peněz použít na projekty týkající se dostupného bydlení, například schválí-li záměr v prosinci zastupitelé, tak za zhruba 86 milionů korun zrekonstruuje byty v domech ve Smetanově a Kotkově ulici, jež by měly sloužit v budoucnu zejména mladým rodinám.

„Za prodej jsme získali významně víc, než jsem čekal. Společnost CTP VIII nabídla v soutěži, která se konala letos v říjnu, více než druhý zájemce této aukce společnost Accolade,“ přiblížil radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Původně město požadovalo za prodej sedmihektarového areálu někdejších kasáren minimálně 120 milionů korun, tuto sumu nastavilo podle znalečného posudku. Zájem tehdy projevili čtyři developeři, zastupitelé z nich vybrali dva, mezi nimi i společnost Accolade. Ta poté vyhrála soutěž s nabídkou 163 milionů korun. Městu se však následně ozvala společnost CTP Invest, a nabídla 200 milionů korun. Proto město po poradě s právníky původní soutěž zrušilo a vypsalo novou, kde minimální cena byla stanovena právě na 200 milionů korun a přihlásit se mohl kdokoliv, kdo byl ochoten tuto cenu nabídnout. Přihlásili se dva zájemci, o pozemek soutěžili Accolade a CTP VIII, jež má stejnou vlastnickou strukturu jako CTP Invest.

„V tuto chvíli důkladně analyzujeme, jaký typ objektu bude při souladu s územním plánem pro toto místo ideální, a to i s ohledem na poptávku potencionálních klientů. Každopádně hodláme kombinovat celou řadu funkcí inovativní výroby, výzkumu, vývoje a služeb. To vše při maximálních environmentálních standardech a co největším možném využití obnovitelné energie a hospodaření s vodou. Všechny aktuální projekty, které CTP staví, splňují velmi přísná kritéria trvalé udržitelnosti a nízké energetické náročnosti a tyto principy budou stejně tak aplikovány i v tomto případě. Věříme, že projekt bude přínosem pro město Plzeň a logickým pokračováním geneze celé zóny jejíž součástí je stávající CTPark Plzeň, kde aktuálně máme 45 firem a přes 4 000 lidí,“ uvedl David Chládek, ředitel CTP v České republice.

Podle radního Davida Šloufa platí pro dané území regulační podmínky, které si nastavilo město Plzeň a které musí nový vlastník dodržet. Ten také ručí kaucí ve výši 60 milionů korun pro případ, že by nestihl stavbu ve sjednaném termínu do března 2029.

Text: Eva Barborková

Zveřejněno: 23. 11. 2021, Adriana Jarošová

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688