Roman Havlíček (Meteobox)
23.11.2021 03:19:53

Závěr listopadu přinese první zimní projevy počasí i v nížinách


 

Počasí u nás ovlivňuje brázda nízkého tlaku vzduchu zasahující k nám od severovýchodu, v ní postupuje studená fronta přes naše území, za kterou k nám pak pronikne studený vzduch od severozápadu až severu. V dalších dnech se k nám rozšíří nejprve výběžek vyššího tlaku vzduchu od západu, v polovině týdne se pak bude přes střední Evropu přesouvat oblast vysokého tlaku vzduchu dále k východu a po její zadní straně k nám přechodně pronikne o něco teplejší vzduch, především ve vyšších vrstvách atmosféry. V závěru týdne by nás měla nejprve ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu od severu, v ní bude postupovat frontální vlna k severovýchodu, později se pak prohloubí tlaková níže nad západní Evropou a počasí u nás bude ovlivňovat frontální rozhraní oddělující teplejší vzduch na jihovýchodě od chladnějšího na severozápadě.

 

V noci bude zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo přeháňky, od 500 m n.m. většinou srážky sněhové nebo smíšené. Postupně ubývání oblačnosti na převažující jasno až polojasno, k ránu ojediněle mlhy, i mrznoucí.

Nejnižší noční teploty 0 až -4°C, při delším vyjasnění a utišení větru až -6°C, naopak při oblačnosti ojediněle i tepleji.

Vítr slabý severní až severozápadní se bude stáčet postupně na západní do 4 m/s.

 

úterý bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy, které mohou být i mrznoucí. Během dne postupně v severní polovině území přibývání oblačnosti a ojediněle slabý déšť, od 600 m n.m. srážky smíšené nebo sněhové.

Nejvyšší denní teploty 2 až 6°C.

V 1000 m n.m. na horách kolem -1°C.

Vítr slabý převážně západní nebo severozápadní do 4 m/s.

 

Ve středu bude převážně jasno až polojasno, zpočátku místy nízká oblačnost nebo mlhy, které mohou být i mrznoucí, ojediněle se udrží po celý den. Ojediněle mrholení, i mrznoucí, případně slabé sněžení.

Nejnižší noční teploty 1 až -3°C, při delším vyjasnění až -6°C.

Nejvyšší denní teploty 3 až 7°C, při mlze nebo nízké oblačnosti jen kolem 1°C.

Vítr slabý proměnlivý, během dne až mírný východní nebo jihovýchodní 1-6 m/s, postupně večer a v noci místy zesilující.

 

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo slabé sněžení. Především zpočátku může být přechodně i polojasno nebo skoro jasno. Ojediněle mlhy.

Nejnižší noční teploty 0 až -4°C.

Nejvyšší denní teploty 0 až 4°C, na východě místy až 8°C.

Vítr slabý postupně mírný jižní až jihovýchodní 2-7 m/s, místy s nárazy až 15 m/s, na východě i silnější, na hřebenech hor i s nárazy kolem 20 m/s, později bude slábnout. V západní polovině Čech většinou slabý proměnlivý nebo východní do 4 m/s.

 

Výhled od pátku do pondělí: by mělo být převážně zataženo až oblačno, postupně s občasným sněžením, v nížinách i déšť se sněhem nebo déšť, ve východní polovině území srážky dešťové přechodně i výše.

Nejnižší noční teploty 0 až -5°C, přechodně 2 až -3°C.

Nejvyšší denní teploty -1 až 4°C, zejména zpočátku na východě až kolem 6°C.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty