Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  20.11.2021 13:31:13

Příští týden dozvuky výsledkové sezóny, u nás Kofola a CZG; info k utlumování QE a indexy IFO

Dle očekávání se uplynulý týden obešel bez výraznějších globálních impulzů, a tak investoři věnovali svou pozornost postupně dobíhající výsledkové sezóně. Ta již jen dále potvrzovala konečné pozitivní vyznění s více jak 80% pozitivním překvapením na čistém zisku a 68% na tržbách v rámci indexu S&P 500V rámci Evropy pak více rezonovaly opětovně informace o další vlně pandemie Covid-19. Prozatím by se preventivní opatření měly relativně izolovaně dotknout ekonomického vývoje. Nicméně investoři průběh pandemie nadále sledují a vnímají jej jako jedno z možných výrazných rizik ohrožujících ekonomický výhled. Akciové indexy se bez výraznějších impulzů rovněž obchodovaly vlažně. Konkrétně Index S&P 500 vzrostl o 0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 poklesla o 0,1 % t/t. Domácí index PX následoval dění na ostatních trzích a přidal 0,1 % na 1362,7 bodu.

Společnosti na BCPP

Skupina PPF a Moneta oznámily dohodu na podmínkách financování akvizice skupiny Air Bank. Cena transakce zůstává stejná na úrovni 25,9 mld. . Minimálně 80 % kupní ceny bude financováno emisí 255,5 mil. nových akcií a zbývajících maximálně 20 % z vlastních zdrojů banky. Na emisi nových akcií budou moci participovat všichni akcionáři. Navíc se PPF zavázala za 90 /akcii provést dodatečnou podporu a v případě velmi pravděpodobného scénáře za tuto cenu provést i povinnou nabídku převzetí. Současně se bude schvalovat v souhrnu 10 /akcii (souhrnný 11,1% hrubý div. výnos) na dividendách do poloviny příštího roku. Vylepšení transakce trh přijal pozitivně. Bližší informace o termínech budou následovat. Titul zakončil týden na 94,9 (+8,0 % t/t).

V průběhu týdne na akciích CZG došlo ke zrychlenému prodeji (tzv. „ABB“ proces) 770 tis. ks akcii, tedy zhruba 2,3% podílu na kapitálu firmy. Cena transakce byla 476 /akcii, což představovalo 10,5 % diskont k závěru předchozího dne. Prodávající byly dřívější akcionáři Coltu, kteří získali akcie CZG v rámci vyrovnání akvizice. Solidní zájem a rychlost vypořádání jsme vnímali pozitivně. Titul zakončil týden na 506 (-5,6 % t/t).

Avast ve čtvrtek na valné hromadě schválil fúzi s NortonLifeLock. Ta byla posléze posvěcena i místním obchodním soudem jakožto jedna z podmínek transakce. V týdnu dále došlo ke schválení transakce ze strany amerického regulátora. Transakce by měla být dokončena do poloviny příštího roku. Titul zakončil týden na 179,7 (+7,8 % t/t).

VIG zveřejnila lepší než očekávaná čísla za 3Q21. Čistý zisk byl 88 (+82 % r/r) vs. oček. 77 mil. EUR. Pozitivním překvapením a hlavním důvodem překonání projekcí byly nižší náhrady škod, a to navzdory bouřkám v létě tohoto roku. Management zároveň potvrdil celoroční výhled na úrovni zisku před zdaněním, kde očekává výsledek v rozmezí 450–500 mil. EUR. Titul zakončil pátek na 651 (-4,1 % t/t).

O2 CR zveřejnilo lepší provozní zisk EBITDA za 3Q21, než trh očekával. Konkrétně pak 3,8 mld. (+6,9 % r/r) vs. oček. 3,7 mld. . Důvodem byla vyšší úspora na servisních mobilních nákladech. Management společnosti prozatím neobdržel žádost ke svolání mimořádné valné hromady, která by měla schvalovat vytěsnění minorit. Titul zakončil týden na 260,5 (+0,6 % t/t).

Stock Spirits oznámil, že obdržel souhlas antimonopolních orgánů EU s akvizicí ze strany Sunray Investments Luxembourg. Ve čtvrtek 25. listopadu se koná soudní jednání, které by výsledek hlasování na valné hromadě a podmínky transakce mělo potvrdit. V pátek 26. listopadu pak bude poslední obchodní den s akciemi společnosti na burze. Titul zakončil týden na 113,4 (+2,9 % t/t).

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie Monety (+8,0 % t/t na 94,9 ). PPF a Moneta oznámily nový model financování koupě Air Banky a dalších finančních aktiv PPF. Tento nový model umožňuje participaci všech akcionářů a PPF garantuje případný povinný odkup na hranici 90 /akcii. Vedle toho akcionáři budou mít nárok na 10 v dividendách (11,1% celkový hrubý div. výnos). Nový model je dle nás výrazně výhodnější než předchozí nabídka. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie CZG (-5,6 % t/t na 506 ). Akcionáři představující 2,3 % kapitálu v týdnu prodali akcie ve zrychleném úpisu za 476 /akcii. Cena na trhu se pak zrychlené nabídce přizpůsobovala, ale větší zájem nakonec cenu na trhu prodejní ceně ve zrychleném úpisu nepustil.

Výhled na příští týden

Příští týden budou trhy ovlivněny čtvrtečními svátky Dne díkůvzdání v USA. To bude znamenat uzavřené obchodování v USA ve čtvrtek po celý den a v pátek na půl dne, což výrazně ovlivní likviditu ve zbytku světa. Investoři se tak budou věnovat dozvuku výsledkové sezóny a středečnímu zápisu z posledního zasedání FOMC. Zápis by měl na trh přinést připomínku, že Fed již začal s utlumováním programu QE, což při očekávané nízké likviditě po zbytek týdne může přinést mírně zvýšenou volatilitu. Jinak jsme na týden neutrální vzhledem k absenci výraznější impulzů.

Ve středu před otevřením trhu zveřejní své výsledky za 3Q společnost Kofola. Letní sezóna se podle nás společnosti vydařila z pohledu tržeb, kdy společnost dokázala i mírně překonat loňské rekordní léto (čekáme tržby +2 % r/r na 2,122 mld. ). Nicméně od poloviny roku zrychlila nákladová inflace (ceny cukrů, plastů a dalších), což podle nás oslabí marži. Zisk EBITDA tak podle nás klesne o 7,3 % na 515,9 mil. z loňské rekordní úrovně. Očekáváme, že společnost potvrdí svůj výhled na celý rok, který počítá se ziskem EBITDA 1,08 – 1,15 mld. .

Ve čtvrtek pak s výsledky bude následovat zbrojovka CZG. Za 9 měsíců roku bude podle nás pokračovat vysoká dynamika růstu, nyní poháněná především akvizicí amerického Coltu. Očekáváme růst tržeb o 57 % r/r na 7,8 mld. a podobně rychlý růst zisku EBITDA o 52 % na 1,688 mld. . I u CZG očekáváme, že výhled na letošní rok bude potvrzen. Firma by měla (včetně výsledků Coltu) dosáhnout zisku EBITDA 1,99 – 2,19 mld. za celý rok.

Ve čtvrtek 25. listopadu se koná soudní jednání, které by mělo potvrdit výsledek hlasování na valné hromadě CZG a podmínky transakce. V pátek 26. listopadu pak bude poslední obchodní den s akciemi společnosti na burze.

Ve čtvrtek 25.11. budou akcionáři Erste Group schvalovat dividendu 1 EUR (2,6% hrubý div. výnos). Poslední den s nárokem na tuto dividendu bude 29. 11.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční finální revizi HDP za 2Q21 (oček. 2,2 vs. předchozí 2,0 % q/q), objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za říjen (oček. +0,2 po -0,3 % m/m), spotřebitelský sentiment univerzity v Michiganu za listopad (oček. beze změny 66,8 bodu m/m) a zápis z posledního zasedání FOMC, který by měl více upřesnit utlumování programu QE. V Německu se zaměříme na středeční indexy IFO, které by měly vykázat mírné zhoršení na všech úrovních.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688