mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  19.11.2021 15:14:00, aktualizováno 30.11.2021 12:14:00

Od 22.11.2021 platí v Rakousku lockdown pro všechny osoby. Oznámená omezení neznamenají uzavření hranic do Rakouska, resp. zákaz vstupu cizinců na území Rakouska.

Od 22. 11. 2021 platí v Rakousku lockdown pro všechny osoby

22.11.2021 / 18:15 | Aktualizováno: 30.11.2021 / 12:14

Od pondělí 22. 11. 2021 platí v celém Rakousku lockdown pro všechny osoby (tedy i pro osoby očkováné nebo které prodělaly onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech). Uvedená omezení neznamenají uzavření hranic do Rakouska, resp. zákaz vstupu cizinců na území Rakouska. Lockdown je zatím vyhlášen do 11. 12. 2021 včetně.

Lockdown zahrnuje následující opatření:

Obchody, služby, volný čas, kulturazavřeny jsou všechny obchody s výjimkou obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, bank, pošt či trafik. Také služby s úzkým kontaktem se zákazníkem (kadeřnictví, pedikúra, apod.) jsou mimo provoz. Volnočasová (bazény, zoo, zábavní parky, taneční školy, apod.) i kulturní (divadla, kina, muzea, knihovny,..) zařízení jsou uzavřena taktéž.

Uzavření restaurací, hotelů a dalších ubytovacích zařízení (nevztahuje se na již ubytované osoby po dobu, kterou si před zavedením lockdownu sjednaly); možné je také ubytování z neodkladných pracovních důvodů. Umožněna je donáška či vyzvednutí jídla v restauracích. Jídlo nesmí být konzumováno v okruhu 50 m od restaurace.

Zákaz vycházení - opustit obydlí je možné pouze z následujících důvodů:
1. Odvracení bezprostředního nebezpečí života, zdraví, majetku
2. Pomoc potřebným, výkon práva na rodinný život a plnění rodinných povinností
3. Pokrytí základních potřeb (nákup základních nezbytností, návštěva rodičů, partnera nežijícího v téže domácnosti, dalších důležitých kontaktních osob, cesta k lékaři, na očkování/test, návštěva hřbitova, mše, obstarání zvířat)
4. Cesta do práce/školy
5. Pobyt v přírodě o samotě nebo s rodinou či blízkými osobami
6. Účast na soudních/úředních jednáních
7. Účast na volbách
8. Účast na vybraných setkáních, např. pohřbech či demonstracích

Minimální odstup - ve veřejné dopravě, na veřejných místech, v práci, v domech s pečovatelskou službou a na dalších místech se vrací pravidlo 2m minimálního odstupu od osob, které nežijí ve společné domácnosti.

Školyprezenční výuka zůstává zachována pro "děti, které to potřebují". Vláda však apeluje na rodiče, aby děti nechali doma, pokud je to možné (nejedná se tak o klasickou distanční výuku pro všechny). Otevřené zůstávají také mateřské školy.

Prácena pracovišti nadále platí pravidlo 3G (vč. antigenních testů z oficiálních testovacích míst). Platí však doporučení výkonu práce z domova tam, kde je to možné.

Respirátor typu FFP2 - nařízena je povinnost nosit respirátor typu FFP2 ve všech vnitřních prostorech (s výjimkou soukromých prostor). To se týká také pracoviště, pokud nejsou odděleny ochrannými přepážkami (např. plexiskly). Povinnost nosit FFP2 nadále platí také ve veřejných dopravních prostředcích a při spolujízdách. Neplatí pro děti do 6 let, děti ve věku 7-14 a těhotné mohou nosit roušky.

- Sport - vrcholové sportovní akce (např. ligové fotbalové zápasy) se mohou uskutečnit, ale bez diváků. Obecně je jinak zakázán vstup do vnitřních sportovišť (s výjimkou vrcholových sportovců), na venkovních sportovištích je možné provozovat bezkontaktní sporty jednotlivě nebo s osobami ze společné domácnosti. Lyžování na sjezdovkách je možné, vleky a lanovky jsou otevřeny osobám po předložení dokladu 2G (očkovaný/uzdravený) - nemusí předkládat děti do 12 let.

Výletní lodě, zájezdní autobusy - využívání těchto dopravních prostředků je během lockdownu zakázáno, nelze tedy jimi přijíždět do lyžařských center.

Pro pendlery, pracovníky mezinárodní dopravy apod. se pravidla vstupu na území Rakouska (překročení hranice) nemění, musí však na území Rakouska dodržovat omezení vyplývající z lockdownu. Také dosavadní pravidla cestování tranzitem z/do jiné země (např. z/do Itálie) nebo na vídeňské letiště a zpět zůstávají v době lockdownu v platnosti.

Podmínky vstupu (překročení hranic) do Rakouska, včetně výjimek pro tranzit, pendlery, mezinárodní dopravu a další kategorie osob naleznete zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688