Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.11.2021 23:28:46, aktualizováno 19.11.2021 00:27:06

MONETA se nově dohodla s PPF ohledně akvizice Air Bank, Home Creditu a Benxy


Téměř na den přesně po pěti měsících, co akcionáři na valné hromadě MONETA Money Bank (dále jen MONETA) odmítnutím navýšení základního vlastně zamítli navrhovanou transakci se skupinou PPF, dochází na další dějství. MONETA svolává na pondělí 20. prosince další valnou hromadu, která se má transakci s PPF za dohodnutých nových finančních podmínek pokusit znovu schválit.

Obě strany se dohodly, že budou pokračovat v akvizici za nezměněnou kupní cenu 25,9 mld. . Měnit se má pouze forma financování. Minimálně 80 % kupní ceny má být financováno prostřednictvím navýšení vlastního kapitálu, resp. zvýšení základního kapitálu a emisního ážia společnosti MONETA. Zbylých maximálně 20 % má být pokryto z nadbytečného kapitálu společnosti. Dojít má tedy na vydání nových akcií při plném zachování zákonných přednostních práv všech akcionářů. Úpisu akcií se tedy budou moci zúčastnit všichni stávající akcionáři k rozhodnému datu.

Počet akcií MONETA se zvýší o 50 procent

Prostřednictvím dvoukolové nabídky akcionáři budou moci upsat celkem 255 500 000 akcií. V prvním kole za oproti současné ceně diskontovaný kurz 82 . Každé 2 akcionářem držené akcie MONETA mu umožní upsat 1 novou akcii.

Případné neupsané akcie z 1. kola budou následně nabídnuty již za kurz 90 . Sama PPF se pro toto 2. kolo  zavázala podat na zbylé akcie kupní pokyn. Stejně tak ale budou moci učinit i ostatní akcionáři banky MONETA. V případě převisu poptávky dojde k uspokojení pokynů poměrně dle výše akciového podílu akcionáře ve společnosti a celkového počtu nových akcií, které si objednali.


Ještě letos dividenda?

Dalším schvalovaným bodem má být na prosincové valné hromadě návrh na dividendu ve výši 3 , tedy v souladu s limity ČNB. Konkrétní termíny zatím nebyly zveřejněny, nicméně dle stanov by nejspíše rozhodný den pro nárok mohl být stanoven na 26. prosince. 

A MONETA předpokládá, že vyplacení další dividendy ve výši 7 navrhne na další valné hromadě v první polovině příštího roku, tedy před vypořádáním výše zmiňované akvizice.

Případný povinný odkup za minimálně 90 /akcii

Prodej Air Bank již není podmíněn získáním kontroly skupiny PPF nad bankou MONETA, nicméně díky zmiňovanému způsobu navýšení základního jmění k tomu může dojít. PPF by v případě získání majority vznikla povinnost učinit ostatním akcionářům nabídku na koupi jejich akcií. A skupina potvrdila, že 90 by bylo minimální cenou za každou akcii. 

Celková potenciální hodnota pro akcionáře skupiny MONETA

Zveřejněná dohoda zmiňuje pro akcionáře stojících mimo skupinu PPF celkovou potencionální hodnotu až 104 na každou v současnosti vydanou akcii.

První část vychází z případné výše zmiňované zákonné povinnosti učinit skupinou PPF nabídku převzetí za cenu minimálně 90 /akcii. Další pak z výplaty dividend 3 a následně 7 , tedy pokud dojde ke splnění výhledu letošního hospodaření (zisk min. 3,6 mld. ) a zároveň korporátních a regulatorních podmínek. Třetí část kalkuluje se ziskem z případného prodeje v úpisu nakoupených akcií za 82 za právě 90 do rukou PPF. Tedy rozdílu 8 , přičemž je tedy zakalkulováno získání 1 akcie za každé v současnosti 2 vlastněné (tedy reálně 4 ).

Sama PPF k transakci v tiskové zprávě mj. uvedla: „Za situace, kdy finanční i komerční výsledky skupiny Air Bank výrazně překračují původní investorská očekávání, a perspektiva jejího dalšího zhodnocení se významně zvýšila, jde zároveň o poslední možnost pro akcionáře MONETY podpořit záměr spojení skupiny Air Bank a MONETY. Tento záměr podle přesvědčení PPF přináší akcionářům Monety optimální strategii růstu hodnoty jejich investice a stabilitu dividendového výnosu. V případě, že akcionáři MONETY transakci neschválí, PPF nebude dále prodej svých aktiv MONETĚ podporovat.“

Závěrem nutno zmínit, že obdobně jako již na červnové valné hromadě je ke schválení samotné akvizice zapotřebí souhlasu alespoň prosté většiny akcionářů účastnících se valné hromady. Zmiňované zvýšení základního jmění, a tedy financování akvizice, se opět vyžaduje již podpora 2/3 účastníků valné hromady. Té se musí pro usnášeníschopnost každopádně zúčastnit minimálně akcionáři vlastnící více než polovinu vydaných akcií MONETA. Hlasovat půjde nejen osobně, ale i korespondenční cestou.  A v případě souhlasu akcionářů se následně ještě bude čekat na posvěcení ze strany regulátorů. Zejména ČNB, NBS a antimonopolními úřady.

19.11. 01:34  DSF (Chrystal)
18.11. 23:53  Zlodějna (Adam)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688