Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  18.11.2021 17:46:07

Ideální dárek pod stromeček? Výmaz dluhů

Ocitnout se v dluhové pasti je bohužel rok od roku snazší. Nezaplacená splátka, opomenutá úhrada pojištění, neuhrazený poplatek, jízda na černo. Jen malý výčet zpočátku nevinných závazků se může díky úrokům, pokutám a nákladům na vymáhání vyšplhat do několikanásobně vyšších částek. V ten moment si nejeden dlužník řekne: „Kdybych to uhradil rovnou, měl bych po problémech.“ A co když vám nyní prozradíme, že ještě jednu šanci máte. Co si v tom případě pod stromeček nadělíte? Hmotné dárky, nebo čistý „dlužní rejstřík“.

Když vám stát nabídne „druhou šanci“

Právě probíhá tzv. Milostivé léto. Možná si klepete na čelo, jak může období těsně před adventem někdo nazývat jakýmkoli létem, ale je to tak. Milostivé léto je období od 28. října 2021 do 28. ledna 2022, kdy mají lidé možnost zbavit se některých exekucí. Stačí zaplatit pouze jistinu a poplatek exekutorovi ve výši 908 Kč. Odměnou bude odpouštěné příslušenství k dluhu – tedy žádné penále, úroky, poplatky advokátovi apod.

Období Vánoc jako těžká zkouška pro naše peněženky

Za vánoční dárky dá průměrný Čech i několik tisíc korun. To je opravdu hodně, vezmeme-li v potaz, že Vánoce jsou především svátky klidu, míru a pohody. Jak by taky ne. Stačí se projít po nákupním centru nebo si zapnout na krátkou chvíli televizi a masáž v podobě nátlaku na koupi těch nejlepších vánočních dárků máme naservírovánu na stříbrném podnose. A pokud máte zrovna hluboko do kapsy, ani to není překážkou. V dnešní době již není problém získat peníze bez zbytečného papírování jako např. v podobě půjčky bez doložení příjmu. Bohužel právě rychlé peníze někdy dovedou splácející do dluhové pasti, která může vyústit až v nařízenou exekuci.

Letos po stromeček výmaz dluhů

Podmínkou pro výmaz je, aby dluh vznikl u státu, obcí a krajů nebo ve společnostech, ve kterých drží státní aparát většinový podíl. Díky tomu se lze zbavit i dluhů u energetických společností, jakými jsou např. ČEZ či Pražská plynárenská. Druhou podmínkou je, že dluh je již v exekuci. Pokud v ní ještě není nebo jste prošli procesem oddlužení, není možné milostivé léto uplatnit. A konečně třetí podmínkou je, že dluh vymáhá soudní exekutor. Milostivé léto se nevztahuje na správní nebo daňové exekuce.

Co udělat pro výmaz dluhů?

  1. Kontaktujte exekutora – ideálně doporučeným dopisem či datovou schránkou kontaktujte svého exekutora s žádostí o vyčíslení jistiny z dluhu. Uveďte, svou adresu a informaci, že se jedná o akci milostivé léto. 

  2. Po vyčíslení dluhu zašlete na účet exekutora jistinu a stanovený poplatek, čímž dojde k úhradě dluhu. Opět v platebním příkazu uveďte, že se jedná o akci milostivé léto. Nejpozdějším dnem, kdy musí exekutor peníze obdržet, je 28. leden 2022.

  3. Exekutor vám vystaví rozhodnutí o osvobození od placení zbytku dluhu. Pokud tak sám neučiní, určitě jej s žádostí o vystavení tohoto potvrzení kontaktujte.

  4. Hotovo. Přejeme vám šťastné a veselé, vaše dluhy jsou splaceny.


Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688