Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  18.11.2021 00:00:00

Královéhradecký: Nemocnice navyšují očkovací a testovací kapacity

18. 11. 2021 Autor: Martina Svatoňová

V Královéhradeckém kraji nadále zrychluje epidemie koronaviru. Rostou počty nakažených a zvyšují se i počty hospitalizovaných pacientů. V nemocnicích se proto v sobotu 20. listopadu a neděli 21. listopadu rozšíří očkovací a testovací kapacity.

„Se zvyšujícími se čísly nově nakažených osob stoupá také tempo očkování proti koronaviru. Počty zájemců o očkování rostou a z tohoto důvodu přistupujeme k rozšíření očkovacích kapacit v krajských nemocnicích, ve kterých budou zdravotníci očkovat o nadcházejícím víkendu. V sobotu 20. listopadu v nemocnicích v Náchodě, Jičíně a Trutnově, v neděli v nemocnicích v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě a Dvoře Králové nad Labem. Fakultní nemocnice v Hradci Králové bude očkovat v průběhu celého víkendu,“ sdělil hejtman Martin Červíček. Informace o ordinačních hodinách očkování nemocnice zveřejní na svých webových stránkách.

 

Nemocnice také posilují i víkendové kapacity na PCR testy. V nemocnicích v Náchodě a Trutnově je možné se nechat otestovat v sobotu i v neděli, v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou v neděli 21. listopadu. Běžná denní kapacita testů se nyní pohybuje do 1600 vyšetření s možností navýšení kapacity zhruba na 2000 odběrů denně. Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové testování bude probíhat po celý víkend.

 

Aktuálně je v Královéhradeckém kraji alespoň jednou očkováno přes 70 procent populace starší 16 let. K 17. listopadu zdravotníci podali celkem 667 657 dávek vakcíny, z toho 30 080 třetí, takzvaně posilující dávky.

 

Většina zájemců o očkování využívá možnost registrace přes rezervační systém a zhruba 10 procent se do očkovacích míst dostaví bez registrace. Nemocnicím však zájem o očkování přes registrační systém umožňuje rychleji zareagovat a podle zájmu více rozšiřovat ordinační hodiny pro očkování, nicméně opakovaně upozorňujeme, že se lze nechat očkovat i testovat bez nutné registrace.

 

Do očkování vakcínou Pfizer se zapojilo už 146 praktických lékařů ve všech pěti okresech regionu. Seznam spolu s kontakty na ordinace aktuálně očkujících praktiků naleznete na www.kr-kralovehradecky.cz/praktici

 

Nákaza v celém kraji dále roste

 

V Královéhradeckém kraji přibylo za úterý a středu 1165 nových případů nákazy covid-19 a průměrný týdenní počet nakažených neustále roste. Pro srovnání se od začátku měsíce do 17. listopadu v kraji nakazilo 5 521 lidí a za stejné období v říjnu 295 lidí. Nyní je nejhorší situace na Hořicku a Hradecku.

 

„V souvislosti s nárůstem nových případů nákazy stoupá počet hospitalizovaných. Ve všech nemocnicích v Královéhradeckém kraji se s covidem léčí 106 pacientů a z toho 23 leží na jednotkách intenzivní péče, ale tato čísla se průběžně mění,“ doplnil radní Zděněk Fink odpovědný za krajské zdravotnictví.

 

V celém regionu platí plošný zákaz návštěv v nemocnicích. Ty průběžně navyšují počty covidových lůžek, částečně omezují některou neakutní péči a připravují se na další nárůst hospitalizovaných. V Rychnově nad Kněžnou a v Trutnově vypomáhají na covidových odděleních, na odběrových a očkovacích místech nemocnic celkem čtyři vojáci a od 22. listopadu bude mít čtyři vojáky také k dispozici náchodská nemocnice.

 

Pobytové sociální služby

 

V pobytových sociálních službách v Královéhradeckém kraji má covidová situace rostoucí trend, není však nikterak dramatická. V současné chvíli je 19 klientů a 12 pracovníků pozitivních. Hygienická opatření jednotlivá zařízení zpřísňují tak, aby se co nejvíce minimalizovalo riziko rozšíření nákazy.

 

Aktuálně jsou zákazy návštěv v těchto zařízeních: Domov pro seniory Pilníkov, Dědina Opočno, GC Týniště nad Orlicí – u posledních dvou se jedná o doporučení hygieny z důvodu výskytu nákazy. Od pátku 19. listopadu je zákaz návštěv v Domově U Biřičky v Hradci Králové.

 

„V tuto chvíli však plošný zákaz v těchto zařízeních nezvažujeme, protože přerušení osobního kontaktu s rodinnými příslušníky klienty velmi negativně ovlivňuje. Jednotlivá zařízení si upravují režim návštěv tak, aby riziko přenosu nákazy co nejvíce minimalizovaly. Vše se dále bude řídit podle aktuálního vývoje epidemie,“ dodal hejtman Červíček.

 


Situace ve školách

 

Ve školách a školských zařízeních zřizovaných Královéhradeckým krajem je k dnešnímu dni evidováno: 64 pozitivních žáků, 423 žáků v karanténě,17 pozitivních pedagogů a šest pedagogů je v karanténě.

 

Do všech škol a školských zařízení v kraji hasiči rozvážejí antigenní testy. Celkem je distribuováno 69 100 testů, z toho nejvíce v rámci okresu Hradec Králové (19 425) a nejméně do okresu Rychnov nad Kněžnou (9 625).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688