mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.11.2021 11:51:00

Setkání Česko-bavorského Smart Regionu v Plzni

Setkání Česko-bavorského Smart Regionu v Plzni

18.11.2021 / 11:42 | Aktualizováno: 18.11.2021 / 11:51

Ve dnech 10. a 11. listopadu 2021 proběhlo v Plzni setkání Česko-bavorského Smart Regionu. 50 účastníků z unikátního mixu firem, měst a vesnic, vědy a místní politiky diskutovalo o největších výzvách a šancích pro chytré technologie a zlepšení kvality života na venkově a v menších městech. K hlavním podnětům, které vyplynuly z diskuze, patří zřízení veřejného „cloudu“ nejlepších postupů a s otevřenými daty, zlepšení povědomí o přínosu chytrých technologií pro vesnice a zjednodušení financování chytrých projektů. Při setkání byla navázána řada kontaktů mezi českou a bavorskou stranou a byly domluveny další kooperace mezi zástupci obou zemí.

Skupina Česko-bavorského Smart Regionu byla založena v roce 2018. Od té doby proběhlo pět online setkání s účastníky z Česka a Bavorska a bylo připraveno pět projektů, které se budou dále rozvíjet. Skupina vypracovala společnou žádost v rámci programu Interreg (Smart Akademie), která se aktuálně nachází ve fázi závěrečné evaluace. Cílem setkání v Plzni bylo propojení aktérů z Česka a Bavorska v oblasti smart technologií.

Po třech odkladech z důvodu pandemie koronaviru se setkání uskutečnilo ve dnech 10. a 11. listopadu 2021 v Plzni. Po několikaměsíčních přípravách ekonomického oddělení GK Mnichov a bavorského partnera Bayern Innovativ přijelo do Plzně 25 zástupců Česka a 25 zástupců Bavorska z oblasti firem, vědy, komunální politiky a ministerstev. Na české straně se účastnili zástupci firem Smart City Polygon, OMEXOM GA Energo, ZLD, Certicon a Bayern Handwerk International ČR. Dále pak také představitelé Západočeské Univerzity v Plzni, Regionální rozvojové agentury jižních Čech, Plzeňského kraje, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva pro místní rozvoj, Czech Trade a též starostové obcí a měst z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Z bavorské strany se účastnili mimo jiné zástupci firem Urban Institute a Es geht GmbH, představitelé okresů Hof, Wunsiedel a Neustadt an der Waldnaab, technických univerzit v Deggendorfu a Ambergu a Euregio Freyung.

Akce byla zahájena 10. listopadu ve 12 hodin, první část probíhala v prostorách Staré papírny. Po úvodním slovu konzula pro politiku a obchod Jana Kreutera z GK Mnichov a Willi Steinckeho z Bayern Innovativ byli účastníci z Česka a Bavorska rozděleni do tří skupin (věda a výzkum, firmy, komunální politika a ministerstva), které vypracovaly a prezentovaly své zájmy v oblasti chytrých technologií a druhy potřebné podpory pro smart regiony. Jako hlavní zájmy zazněly mezinárodní spolupráce, integrace malých obcí, výstavba 5G sítě a databáze smart city strategií. K nejdůležitějším podnětům podpory smart regionů byly zařazeny koncepce dlouhodobého financování chytrých projektů, zlepšení vědomostí ve veřejné správě a kooperace různých aktérů. Po této interaktivní části následovaly prezentace stavu chytrých technologií v Česku a v Bavorsku, představení plzeňského Polygonu a best practices – prezentace tří úspěšných českých a tří úspěšných bavorských projektů z oblasti chytrých technologií. První den byl zakončen prohlídkou a večeří v Plzeňském pivovaru, kde se čeští a bavorští účastníci mohli v příjemné atmosféře dále seznámit.

11. listopadu proběhla návštěva Správy informačních technologií města Plzně (SITMP). Účastníci měli možnost se seznámit s projekty a technikou tohoto inovačního centra. Představena byla například práce s drony a místní centrum robotiky. SITMP je jedinečné především projektem vzdělávání dětí v oblasti moderních technologií. Druhý den a celá akce byla zakončena obědem v kavárně Depo2015, kde na úvod pronesl závěrečné slovo náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko.

Setkání bylo úspěšné, došlo k dalšímu propojení českých a bavorských aktérů v oblasti smart technologií a byly domluveny možné kooperace a společné projekty. Činnost skupiny Česko-bavorského Smart Regionu pokračuje, příští online setkání se bude konat v lednu 2022. Dále je na příští rok připravována cesta s českými starosty do digitálních vesnic v Bavorsku.

Autoři: J. Kreuter, konzul; P. Janoušek, ekonomický expert; GK Mnichov


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688