Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.11.2021 13:26:30

Stratég Goldman Sachs: Nastala smrt portfolia 60/40?

Jak relevantní je v současné době obecně doporučované investiční portfolio složené z 60 % akcií a ze 40 % dluhopisů? Nastala smrt tohoto pravidla tak, jak se o tom nyní někdy hovoří? Na tyto otázky odpovídal na Bloomberg Markets Christian Mueller-Glissman, který spravuje investiční portfolia v Goldman Sachs. Podle něj jsou nyní drahé jak akcie, tak dluhopisy, a v každé době má svůj přínos, pokud jsou investiční sázky „v rovnováze“.

O tom, že dluhopisy již nemají co nabídnout, tudíž je lepší se více orientovat na akcie, se podle experta hovoří již nějakou dobu a navzdory tomu si portfolia 60/40 stále vedla dobře. Nyní je situace rozdílná v tom, že cyklus začíná s vyšší inflací a plošší výnosovou křivkou a to samo o sobě ještě snižuje potenciál obligací. Jak na straně diverzifikace, tak na straně výnosů. Co tedy s tím?

Mueller-Glissman uvedl, že řada studií ukazovala, že globální akciové portfolio nemělo v posledních letech velký smysl a bylo lepší orientovat se jen na americký trh. Jenže nyní se mění inflační výhled a zvyšuje se celková nejistota včetně oblasti ekonomické politiky. Nastává také desynchronizace ekonomického cyklu a tyto faktory vedou k větší diverzifikaci v akciových investicích. A to třeba co se týče geografického zaměření či jednotlivých investičních stylů.

„Neměli byste sázet na vítěze předchozího cyklu a mít koncentrované portfolio, je třeba diverzifikovat a jít o něco dál,“ uvedl expert. Vedle akcií pak investoři nemají zapomínat na další aktiva včetně komodit. Nejzajímavější diskusí je dnes „hotovost versus dluhopisy“, ne „akcie versus dluhopisy“. Historie totiž ukazuje, že nezvykle často bylo lepší držet hotovost než obligace. Významným ukazatelem je tu přitom podle experta sklon výnosové křivky a ten je podle jeho názoru nyní ve srovnání s obdobnými fázemi předchozích cyklů asi poloviční.

Nesnižuje ale atraktivitu hotovosti vyšší inflace? Mueller-Glissman tuto otázku glosoval s tím, že jde o rozhodování, zda „realizovat ztráty rychle či pomalu“. V případě hotovosti a vyšší inflace by totiž podle něj investoři mohli tratit pomaleji než v případě investic do dluhopisů. Řeč přišla i na inflační sedmdesátá léta. Expert uvedl, že nejistota týkající se inflace je momentálně vysoká, ale sedmdesátá léta byla přece jen extrémem, kterým nyní neprocházíme. „Stagflace sedmdesátých let je pro nás stále hodně velkým extrémem, který bych řadil do scénářů s velmi nízkou pravděpodobností,“ uzavřel Mueller-Glissman.

Zdroj: Bloomberg Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688