Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.11.2021 11:41:00

Našponované valuace a vyšší inflace. Kam podle Bank of America investovat?

Valuace ukazují, jaká by mohla být návratnost akcií v následujících deseti letech. Pokud se podíváme na celý index S&P 500, jeho současné PE naznačuje, že jeho návratnost by mohla být dokonce negativní. Jiné to může být třeba u akcií menších společností, míní Jill Carey Hall z Bank of America.

Valuace menších společností je nyní na rozdíl od celého indexu taková, že by mohly v následujících deseti letech generovat roční návratnost blížící se 10 %. Hall tak potvrzuje to, co BofA začala tvrdit již před časem, a doplnila, že akcie menších firem zaostávaly za celým trhem zhruba v letech 2013–2020. Obvykle se přitom pohybují v cyklech, které trvají přibližně deset let. To dohromady také naznačuje, že bychom mohli stát na prahu období vyšší návratnosti akcií menších společností.

Vztahem mezi valuacemi a následnou návratností se v následujícím grafu zabývá i Goldman Sachs. Konkrétně srovnává takzvané Shillerovo PE, které porovnává ceny akcií k cyklicky vyhlazeným ziskům a návratnost akcií dosaženou v následujících deseti letech. Oranžově je vyznačena současná výše PE:

Bank of America

Jsou ale tyto akcie dobrou investicí v době vyšších inflačních tlaků? Strategička míní, že ano. Ukazuje na to podle ní například vývoj na konci šedesátých let. K tomu dodala, že doposud jsme se po řadu let pohybovali v prostředí nízkých cenových a mzdových tlaků, ve kterém se dařilo velkým technologickým firmám. Což se ale podle ní dnes mění. A ukazuje se i to, že menší firmy mají často dostatečný prostor pro zvyšování cen v reakci na růst nákladů. Řada z nich tak dovedla překvapit během poslední výsledkové sezóny.

O akciích vhodných pro prostředí vyšší inflace hovořil na CNBC i Larry Cordisco, který působí jako portfolio manažer fondu Osterweis Growth and Income. Inflace podle něj může příští rok klesnout ze současných vysokých hodnot, ale držet se může stále na hodnotách, které budou soustavně výš než ty, které jsme pozorovali během posledních pěti deseti let. Vhodnou investicí jsou pak podle investora akcie firem, které budou schopny zvyšovat své dividendy tempem převyšujícím inflaci.

Cordisco následně hovořil o společnosti Visa, která má za sebou historii znatelného růstu dividend. Nyní by jí mělo pomáhat oživení mezinárodního cestovního ruchu, protože ten se podle experta stále pohybuje asi na 60 % z doby před pandemií. To znamená, že Visa má potenciál pro růst zisků a následně dividend. Atraktivní by podle Cordisca mohla být i společnost Union Pacific. Jde o železničního dopravce, který by mohl těžit ze zvyšujícího se objemu přepravovaného zboží. A k tomu by u něj mohl být bonusem plán americké vlády na rozsáhlé investice do infrastruktury. AMD sice nyní nevyplácí dividendu, ale investor jej také považuje za atraktivní akcii, a to díky jeho produktovému portfoliu.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688