Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.11.2021 23:10:04

Kryptopodvody nabírají na síle – čeho se raději vyvarovat, abyste nepřišli o svou investici (1. díl)

Kryptoměny letos díky výraznému růstu upoutaly pozornost mnoha nových zájemců, kteří by chtěli alespoň malou část svých finančních prostředků investovat právě do oblasti kryptoměn. To však zároveň láká k větší aktivitě podvodníky. Vzrůstající zájem o kryptoměny, a vše, co s nimi souvisí, zaujal podvodníky z nejvyšší ligy, kteří ke svým podvodům využívají čím dále více sofistikované nástroje.

Podle Williama E. Quigleyho, významného investora a spoluzakladatele blockchainu WAX, se musíme připravit na to, že podvodníků, kteří budou chtít ukrást kryptoměny, bude přibývat stejně rychle, jak rychle bude růst popularita tohoto mladého odvětví. Navíc špičková technologická povaha kryptoměn bude přitahovat sofistikované podvodníky schopné provádět hackerské útoky a podvody na opravdu vysoké úrovni. 

Varováním a mementem budiž nedávný podvod s populární Hrou na oliheň (Squid Game). Jakmile Hra na oliheň dosáhla celosvětové popularity, objevil se nový projekt kryptoměny, kterou tvůrci nazvali SQUID, a která byla tímto novým fenoménem inspirovaná. Přesto, že investory mohlo varovat několik varovných signálů, nevěnovali jim pozornost, nebo je přímo ignorovali. Projekt byl spuštěn koncem října (26.) a hned si získal obrovskou popularitu. Nutno dodat, že ta byla živena doprovodnou kampaní na sociálních sítích (Twitter, Telegram apod.). Z původní hodnoty jednoho centu, nová měna SQUID během pěti dnů raketově vystřelila na hodnotu $2.861,80. Posílila tak o více než 23 mil. procent. V pondělí 1. Listopadu nastalo to, před čím odborníci varovali. Tvůrci tokenu SQUID provedli tzv. „rug pull“. Jedná se o manévr, který se do češtiny překládá jako „škubnutí kobercem“. K tomuto manévru dochází poté, co tvůrci tokenu de facto ukončí projekt tím, že získané coiny jednorázově vymění za hotovost (fiat měnu). Podle digitálních záznamů si tak tvůrci přišli na zhruba 3,3 mil. dolarů. Tímto krokem tvůrci tokenu SQUID srazili hodnotu této měny na nulu a investoři mohli začít odepisovat svou investici.  

Vývoj kurzu měny SQUID | zdroj coinmarketcap.com

Vývojáři pak jen na komunikační kanál Telegramu napsali: „Vývojář Squid Game nechce pokračovat v provozování projektu“. Tvůrci tokenu navíc uváděli v investičním white paperu (str. 2 pdf): „Váš zážitek se bude odrážet pouze v radosti z výhry odměn a smutku ze ztráty peněz, když hra selže.“ Také tato věta mohla být pro investory varovným signálem. Dokument byl navíc hned po rug pullu stažen z webu. Dostupný tak je jen z archivu na odkazu výše. Nebyl to však jediný varovný signál. Odborníci upozorňovali na účty na sociálních sítích, ke kterým jste nemohli psát komentáře a na amatérsky vytvořený white paper, který byl plný gramatických chyb. Největším varovným signálem však bylo to, že nově vzniklou měnu SQUID nešlo prodat. Strůjci tohoto podvodu si na závěr přisadili, když zveřejnili následující text: „Ještě jednou se omlouváme za nepříjemnosti. Pokud se začne dít něco divného, ignorujte to. Díky!“. Investoři tak v přímém přenosu viděli, jak jim podvodníci kradou jejich investici.

Jaké jsou některé běžné podvody s kryptoměnami?

Ať se to někomu líbí, nebo ne, investoři do kryptoinvestic se mohou stát terčem útoku ze strany podvodníků. Stále se jedná o mladý obor, který je plný neznámých pro začínající investory. Ti se tak vystavují tomuto novému a stále se vyvíjejícímu riziku podvodů a tzv. šmejdům. Pokud jste do svého investičního portfolia zařadili kryptoměny nebo máte zájem v budoucnu investovat do bitcoinu nebo etherea, dozvíte se v dalších dílech o nejčastějších podvodech, se kterými se budete moc setkat. Zmíníme také varovné signály, které byste neměli opomíjet, na které je třeba dát si pozor, a které by vás měly varovat před investicí do takového produktu.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely. 



Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688