Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Kryptoměny  |  16.11.2021 13:44:17

Zájemcům o těžbu Bitcoinu bude vlastně stačit koupit si akcie - na Wall Street vstupuje těžební Iris Energy

V těchto dnech vrcholí roadshow a příjem objednávek k probíhající primární emisi australské společnosti Iris Energy. Nejspíše již zítra ve středu 17. listopadu by měl být proces IPO završen a Wall Street by tak měla přivítat mladou technologickou společnost, jejímž byznysem je tzv. těžba Bitcoinu. Pro něj firma již nyní ve svých datacentrech disponuje kapacitou cca 30 MW a výpočetním výkonem, resp. hashrate přibližně 0,7 EH/s.

Start-up Iris Energy založený bratry Robertsovými v roce 2018 má v současnosti 39 zaměstnanců. V lednu 2020 firma koupila od jiných provozovatelů svůj první areál v Britské KolumbiiKanadě. Tato lokalita je napojena na elektrickou přenosovou síť společností British Columbia Hydro a Power Authority, do které byla letos elektřina z 98 % získávána z čistých nebo obnovitelných zdrojů. Zmiňované těžební centrum je zde v provozu od roku 2019.

 

Cílem firmy je však systémy firmy zvládající výpočetní operace pro těžbu Bitcoinu v poměrně krátké době zněkolikanásobit. A být ekologická, resp. využívat především „zelenou“ elektřinu. V té souvislosti má již zajištěné lokality v USA v Texasu a také v domovské Austrálii.

Naposledy letos v létě se Iris Energy dále dohodla s Bitmain, tedy světově největším producentem hardwaru pro těžbu kryptoměn, na dodávce nejnovější generace zařízení „Antminer S19j Pro“. Společně s již dřívějšími expanzními plány se tak mají začít v říjnu 2022 výpočetní systémy firmy dále výrazně rozrůstat a při plném dokončení v září 2023 dosahovat již celkového výkonu 15,2 EH/s při zhruba 530 MW. Účinnost tak má dle firmy dosahovat cca 30 W na každý terahash. Cílem Iris Energy je však pro těžbu Bitcoinu zajistit si v budoucnu elektřinu, a v návaznosti výpočetní/těžební zařízení, přesahující výkon 1 GW! Pro srovnání tedy například zhruba výkon jednoho bloku domácí jaderné elektrárny Temelín.

Těžba, resp. hospodaření Iris Energy

Na Nasdaq tak míří společnost, která je dosud účetně výrazně ztrátová, nicméně generuje narůstající příjmy v návaznosti i na růst ceny Bitcoinu. Za 3. čtvrtletí letošního roku z vytěžených více než 241 Bitcoinů, které následně prodala, získala příjmy 10,37 mil. USD. Po odečtení nákladů např. za spotřebovaných 29,97 MWh elektřiny, zaměstnance či akciové odměny lze hovořit o hrubém zisku přes 2,6 mil. USD. Díky zaúčtovaným primárně výrazným finančním nákladům, v souvislosti s letos vydanými konvertibilními dluhopisy, Iris Energy však vykázala celkově značnou ztrátu přes 490 mil. USD. Nicméně po očištění šlo hovořit o zisku na každou akcii ve výši 0,20 USD.


Parametry IPO

V rámci probíhající primární emise společnost investorům nabízí téměř 8,27 mil. svých akcií, které se následně budou obchodovat na Nasdaq pod označením (IREN). Cenové pásmo nabídky bylo stanoveno indikativně na 25-27 USD. Iris Energy by tak při např. 27 USD mohla získat přes 223 mil. USD hrubého (před odečtením nákladů IPO) a transakce firmu ocenit na více než 1,5 mld. USD. Manažeři emise, kterými jsou například Canaccord Genuity, J.P. Morgan či Citigroup, mají v rámci 30denní 15% opce následně nárok upsat ještě dalších až 1,24 mil. akcií a tedy celou primární emisi, potažmo ocenění firmy, dále rozšířit.

Vzhledem k dění na Bitcoinu, resp. k pokračujícímu vzrůstajícímu zájmu o tuto hlavní kryptoměnu lze predikovat, že se i nováček Iris Energy setká s výrazným zájmem zejména retailových investorů. A přestože firma v návaznosti na svůj hardware prezentuje výhled relativně stabilní marže, když zmiňuje korelaci mezi cenou Bitcoinu a množstvím provozovaných těžebních zařízení, akcie Iris Energy (IRIS) se jistě budou kurzově neustále výrazně poohlížet po samotné ceně Bitcoinu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688