Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  15.11.2021 10:57:19

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn, hrozí další krachy firem typu Bohemia Energy. Češi si kvůli tomu připlatí (nejen) za městské služby, třeba v Budějovicích zdraží MHD až o 50 procent


Hned při začátku dnešního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynuEU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Od srpna Rusko přesměrovalo krátkodobé dodávky plynu do Číny a hlavně „k době domů“, aby doplnilo vlastní zásobníky. Od minulého týdne je ruský prezident Vladimir Putin nechal přesměrovat zpět právě do EU. Jenže doplňování zásobníků GazpromuNěmecku a Rakousku neprobíhá nijak závratným tempem.   

Dnes během dne bude obchodníkům s plynemEU zřejmější, kolik vlastně tedy Gazprom dodá během prosince plynu. Uskuteční se totiž aukce tranzitní kapacity plynovodů na Ukrajině a v Polsku. Přes tyto státy vede Gazprom, ruský plynárenský monopol většinově ovládaný Kremlem, plyn dále do EU. V současnosti je objem dodávek ruského plynu do EU hluboce pod úrovní loňska. Pokud si Gazprom během dnešních aukcí neobjedná uspokojivé množství přepravní kapacity plynovodů, je pravděpodobný další růst cen plynuEU, neboť trhy opět výrazně znervózní.  

Obchodníky s plynemEU znervózňuje také dění na bělorusko-polské hranici. Tam je v současné době zhruba 2000 migrantů ze zemí jako Irák, Sýrie či Afghánistán. Polsko viní Kreml z toho, že zorganizoval přesun těchto lidí na jeho hraniciBěloruskem, aby vytvořil tlak na EU, eventuálně mohl EU vydírat po vzoru Turecka. Turecko dostává od EU zaplaceno za to, že zajišťuje, že uprchlíci ze zemí typu Sýrie neproudí dále do zemí Unie. Kreml ale jakýkoli podíl na migrační krizi na polsko-běloruské hranici odmítá. 

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko je Putinovým dlouholetým spojencem a je málo pravděpodobné, že by činil jakékoli zásadnější kroky bez konzultace s Moskvou. EU pohrozila, že vůči Minsku zavede další ekonomické sankce. Projednávat je má dnes. Lukašenko ve čtvrtek zneklidnil obchodníky s plynem, když prohlásil, že kvůli možným dalším sankcím Bruselu zablokuje proud plynu do EU skrze právě území Běloruska. Putin však o víkendu oznámil, že si o tom s Lukašenkem „promluví“.  

V zájmu Ruska zjevně není jakékoli zásadnější přerušení dodávek plynu do EU, neboť by se tím připravovalo o finanční příjmy a posilovalo reputaci nespolehlivého dodavatele, což zejména dlouhodobě není prozíravé. Na druhou stranu může Rusko nyní ještě více zvýraznit výhodu rychlé certifikace plynovodu Nord Stream 2, kterým by měl proudit plyn z Ruska přímo do Německa. A obcházet tak jakoukoli třetí, tranzitní zemí, včetně právě Běloruska. Certifikaci plynovodu mají v rukou německé úřady, a nakonec také sám Brusel. Teprve na základě certifikace může plynovodem začít surovina proudit.   

Právě i kvůli nedostatečným dodávkám z Ruska zdražuje letos plyn také českým firmám a domácnostem, ale také obcím a městům. A elektřina také. Růst cen je v pozadí pádu firem typu Bohemia Energy. Mnohá česká města kvůli dražším energiím zdraží položky jako jízdné na MHD nebo vstupy do bazénů. Například v Českých Budějovicích zdraží jízdné skokově až o 50 procent. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

15.11. 16:37  Klišé (VB)
15.11. 14:22  Kdyby se Eurosvaz nehrabal (KarelB)
15.11. 14:01  Lukašenko si dělá co chce (Přemek)
15.11. 13:33  Kto druhému jamu kopá (Vedúci odchytovej služby Bohnice)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688