Export (export.cz)
Export  |  15.11.2021 10:41:16

České firmy by mohly modernizovat vodní hospodářství na Ukrajině

Českým firmám se rýsují nové příležitosti v ukrajinském vodním hospodářství, mohly by se zapojit do projektů modernizace čistíren odpadních vod nebo vodovodních řadů. Většina sítí a kanalizačních kolektorů byla totiž postavena ještě za sovětských dob a už dávno potřebuje modernizovat. Ukrajinci se zajímají například o inspekční kanalizační zařízení nebo nástavby pro údržbu a čištění kanalizace.

Čistírna odpadních vodukrajinském Bortnyči. Foto: Shutterstock

Vodní hospodářství nyní čeká na Ukrajině mimořádný rozvoj. Potvrdila to incomingová mise zástupců ukrajinského vodohospodářského sektoru, kterou v zájmu podchycení současného exportního potenciálu uskutečnilo Velvyslanectví ČR v Kyjevě ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Čtyřdenní projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) navázal na prezentaci českých podnikatelů ve Lvově letos v srpnu, jejímž cílem bylo podpořit uplatnění tuzemských společností na ukrajinském trhu.

ČISTIČKY, MOBILNÍ KAMERY I NÁSTAVBY

Ukrajinci mimo jiné navštívili areál společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav. Ta zásobuje pitnou vodou asi sto tisíc obyvatel bývalého okresu Mladá Boleslav a zároveň odebrané a znečištěné vody čistí ve svých čistírnách odpadních vod. Ukrajinští vodohospodáři se tak mohli podívat do provozu a seznámit se s českými zkušenostmi.

Ukrajinská delegace dále navštívila společnost Zikmund Electronics, která představila své inspekční kanalizační zařízení (mobilní kamera), které lokalizuje poškození trubek v podzemí bez nutnosti rozsáhlých výkopových prací. Účastnici mise zavítali také do města Mochov, kde navštívili společnost Fabok, která se zabývá konstrukcí a výrobou speciálních nástaveb určených pro údržbu a čištění kanalizace, převoz a likvidaci kalů, i nástaveb určených ke splachování a mytí komunikací. Firma také zajišťuje například dodávky kombinovaných vozidel s recyklací. V Čáslavi pak měli ukrajinští vodohospodáři možnost se podívat na prezentaci společnosti TopolWater, která se zabývá čištěním odpadních vod, a navštívit její výrobní prostory.

Incomingová mise zástupců ukrajinského vodního hospodářství. Foto: Velvyslanectví ČR v Kyjevě

DVANÁCT KOMUNÁLNÍCH PODNIKŮ

Mise se zúčastnilo 12 zástupců ukrajinských komunálních podniků, které provozují vodovody a kanalizace na Ukrajině  – například Lvivvodokanal nebo Černivcivodokanal. Zastoupen byl i vědecko-výrobní podnik, který se zaměřuje na řízení energetických zdrojů od autonomních měřicích jednotek po vícekanálové automatizované měřicí a řídicí systémy „Energie3000“.

Na české straně se akce zúčastnily společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, Zikmund Electronics, Fabok, TopolWater a sdružení SOVAK ČR. Během prezentací těchto společností účastníci z odborných ukrajinských kruhů měli možnost seznámit se s jejich výrobky, technologiemi a službami, včetně historie a současného stavu těchto firem.

Díky projektu PROPED bylo možné představit nejlepší praxi české vodohospodářské infrastruktury, navázat přímé užitečné kontakty a přiblížit českým firmám konkrétní exportní příležitosti. Ukrajinci projevili výrazný zájem o inspekční kanalizační zařízení a nástavby pro údržbu a čištění kanalizace. Nadějně se jeví také možnost zapojení českých firem do projektů rozvoje ukrajinských vodovodů a kanalizací.

Ivan Galat, ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Kyjevě


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688