Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  14.11.2021 14:22:00

Harvardova univerzita zhodnotila svůj majetek na 50 miliard dolarů

Americké univerzity dlouhodobě a velmi úspěšně spravují svůj majetek. Nejznámější z nich, Harvardova univerzita, se nedávno pochlubila svými investičními výsledky za uplynulé období, tedy rok končící 30. červnem 2021. Její majetek se meziročně zhodnotil o 34 procent a poprvé v historii přesáhl neuvěřitelnou hranici 50 miliard dolarů.

Nejde o překlep v řádech, nemá tady být 50 milionů, ale skutečně jde o miliardy. Harvard tímto podtrhl svoji výsadní roli nejbohatší univerzity světa a rovněž zvýraznil filozofii svého dlouhodobě velmi úspěšného investování. Více než třetinové zhodnocení se realizovalo díky býčímu nadšení na akciích, private equity, nemovitostech, tedy fakticky na všem, do čeho se dalo v poslední době investovat.

Jádrem úspěchu je dlouhodobá strategická alokace a fakticky nekonečný investiční horizont. Při velmi dlouhodobém pohledu a omezené potřebě čerpání prostředků je logické portfolio směřovat do nelikvidních segmentů. Aktuálně je portfolio sestaveno převážně z private equity (34 procent), hedgeových fondů (33 procent) a akcií (14 procent). V dluhopisech jsou pouhá čtyři procenta, na hotovost a jiné alternativy už mnoho nezbývá.

Harvard opět připomíná pravidlo pěti procent, tedy možnost pravidelně ze svého rezervoáru čerpat pět procent majetku. To při současném majetku tvoří příspěvek k univerzitnímu hospodaření celé dvě miliardy dolarů. I tak příjmy z nadačního fondu tvořily loni pouhých 39 procent z celku. Důležitou roli hrají i federální příspěvky, školné či dary, dost často od úspěšných absolventů. Harvard ve svém přístupu zdaleka není sám. Yale University spravuje majetek o objemu 42,3 miliardy, MIT (Massachusetts Institute of Technology) 27,4 miliardy dolarů.

Co je na jedné straně famózní investiční úspěch a pro čtenáře může posloužit jako inspirace, na straně druhé vytváří společenské pnutí. Školné na amerických univerzitách jde dlouhodobě nahoru, a to tempem výrazně rychlejším než inflace. Na stránkách Harvardu je zveřejněn odhad ročních nákladů na studium. Školné padesát jedna tisíc dolarů, celkové náklady na život studenta, včetně knih, stravy a ubytování, se blíží osmdesáti tisícům dolarů.

Čím dál více Američanů se ptá, jestli vysoké školy nejsou určeny jen pro skupinu dětí z dobře situovaných rodin a proč je třeba zdražovat školné, když má škola rekordní množství prostředků. Školné přitom tvoří už pouze 17 procent příjmů instituce. Ne nadarmo se o Harvardu mluví jako o hedgeovém fondu, který svým absolventům nabízí elitní vzdělání. Za to si nechá draze zaplatit, aby následně profitoval z úspěšné kariéry absolventů, kteří mu budou dále zhodnocovat již tak velmi objemné prostředky.

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. Článek vyšel 29. října na internetové stránce Hospodářských novin. Na Patria.cz ho zveřejňujeme s laskavým souhlasem autora.

Foto: www.harvard.edu

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688