diplo.de (Velvyslanectví SRN)
Cestování  |  12.11.2021 14:00:00

Německo považuje Českou republiku od 14. 11. 2021 za oblast s vysokým výskytem nákazy covid-19.

Aktualizováno: 12. 11. 2021

Německo považuje Českou republiku od 14. 11. 2021 za oblast s vysokým výskytem nákazy covid-19.

Cestující, kteří v posledních 10 dnech nepobývali v oblastech s mimořádně nakažlivou variantou viru, ale pouze v České republice či jiné oblasti s vysokým výskytem:

  • se musí před příjezdem do Německa registrovat na adrese www.einreiseanmeldung.de a potvrzení o registraci mít při vstupu do země u sebe;
  • mohou, pokud se jedná o osoby starší 12 let, do Německa vstoupit pouze s příslušným potvrzením;
  • musí v zásadě na 10 dní do karantény.

Informace o výjimkách z povinné registrace příjezdu naleznete na stránkách Spolkového ministerstva zdravotnictví. Od této povinnosti jsou osvobozeny mj. osoby, které Německem pouze projíždějí (tranzit), osoby přijíždějící na jeden den nebo na krátkou návštěvu blízkých příbuzných, zaměstnanci v oblasti mezinárodní dopravy a přepravy zboží a přeshraniční pracovníci (pendleři).

Informace o požadovaných potvrzeních ohledně nemoci covid-19 naleznete rovněž na stránkách Spolkového ministerstva zdravotnictví. Osoby starší 12 let potřebují pro cestu do Německa potvrzení o negativním testu, prodělání nemoci nebo očkování. Negativní test nesmí být v době vstupu do země starší než 72 hodin (PCR test), resp. 48 hodin (antigenní test).

Pokud přijíždíte z oblasti s mimořádně nakažlivou variantou viru nebo jste v takové oblasti pobývali, je nutné předložit negativní test (potvrzení o prodělání onemocnění covid-19 nebo o očkování v takovém případě nestačí). Antigenní test přitom nesmí být starší než 24 hodin, PCR test nesmí být starší než 72 hodin.

V případě cest z oblasti s vysokým výskytem je nutné potvrzení o negativním testu, prodělání nemoci nebo očkování předložit přepravní společnosti při vstupu do Německa; v případě letecké dopravy se potvrzení předkládá před odletem. Předložení potvrzení i během jízdy je možné pouze v rámci přeshraniční železniční dopravy a plaveb na krátkou vzdálenost. Při cestách z oblastí s mimořádně nakažlivou variantou viru je nutné předložit negativní test. Potvrzení je při příjezdu na vyžádání nutné předložit také německým pohraničním orgánům.

Výjimka z povinnosti předložit potvrzení platí pouze pro zaměstnance v oblasti mezinárodní dopravy a přepravy zboží a pro osoby cestující na jeden den. Tato výjimka se tedy vztahuje i na cestující v tranzitní pozemní dopravě, pokud tranzit trvá méně než 24 hodin.

Pendleři, kteří nemají potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci, potřebují negativní test pouze dvakrát týdně.

Informace o testovacích místech v České republice naleznete zde.

Informace o pravidlech pro karanténu naleznete také na stránkách Spolkového ministerstva zdravotnictví. Pokud potvrzení o prodělání nemoci nebo očkování zanesete do registračního systému (www.einreiseanmeldung.de) již před příjezdem do země, není karanténa nutná. Pokud tak neučiníte, lze karanténu ukončit až na základě testu provedeného nejdříve 5 dní po vstupu do země. Pro děti, které ještě nedovršily 12. rok věku, karanténa končí automaticky pět dní po vstupu do země. 

Výjimky z povinné karantény platí mj. pro cestující v tranzitní dopravě, pobyty v rámci jednoho dne, krátké návštěvy blízkých příbuzných a pro pendlery, kteří musí hranice překračovat pravidelně za účelem výkonu povolání, praktického vzdělávání nebo studia, ale kteří se alespoň jednou týdně vrací do místa svého bydliště.

Od 1. 8. 2021 platí v Německu nové spolkové koronavirové nařízení (Corona-Einreiseverordnung). Toto nařízení upravuje jednotně a pro celé Německo povinnou registraci příjezdu, karanténu a povinnost testu a jeho doložení, jakož i zákaz přepravy cestujících z oblastí s mimořádně nakažlivou variantou viru do Německa.

13.11. 19:18  DSF (AshleyBradbury)







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688